TURUDIĆ NE ODUSTAJE

‘Nisam lažljivac, Josipa i ja smo samo poznanici. Znate, ona ima osebujan način komunikacije‘

Umoran sam, ali neću odustati. Ako odustanem, to bi značilo da priznajem krivnju. Nisam lažljivac! - poručio je kandidat za šefa DORH-a

Ivan Turudić

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Na početku razgovora za Dnevnik Nove TV Ivan Turudić je potvrdio da je još uvijek kandidat za šefa DORH-a, ali da se s Plenkovićem nije čuo nakon poruka koje je objavio Jutarnji list.

- Nisam se čuo s premijerom, nisam ga zvao, nije mi to navika da zovem premijera, a pogotovo ne nedjeljom. Nismo komunicirali

Turudić je pojasnio da nije lagao kada je govorio o poznanstvu s Josipom Rimac.

- Nisam lagao, prvo želim reći da kad sam govorio da nisam posebno dobar s njom to se odnosilo na 2015. godinu kad su me novinari ili netko snimio u jednom lokalu u centru Zagreba. Od 2015. do 2024 je prošlo devet godina i mi smo u međuvremenu postali dobri poznanici i znali bi se dopisivati, što je očigledno i znali bi popiti kavu. Naše poznanstvo se na to svodilo. Josipa Rimac ima jedan vrlo osebujan izričaj, ona se na specifičan način obraća ljudima, meni se obraćala s radosti. To je njezin izbor, ali to su naše privatne poruke, mislim to su poruke između mene i Josipe Rimac. Neke poruke su autentične, a nekih se ne sjećam.

Turudić je potvrdio da ga je Rimac tražila informacije iz nekih predmeta.

- Ne, nisam joj pomogao. Josipa Rimac je tada bila državna tajnica, ona je bila saborska zastupnica, meni je posao kao predsjednika suda bio da primam stranke pa sam tako primio i nju - rekao je Turudić dodavši da je Josipu Rimac upoznao 2010. ili 2011. godine na proslavi Grada Knina.

Što se tiče Zdravka Mamića, Turudić tvrdio da je to odavno završena priča.

- Nikad nisam to poricao. Kako sam ja 1994. godine, kada sam Mamića upoznao preko nogometa, mogao znati što će se događati u budućnost. Također, moram napomenuti da Josipa Rimac još nije osuđena za ništa što joj se stavlja na teret.

Na kraju je Turudić poručio.

- Umoran sam, ali neću odustati. Ako odustanem, to bi značilo da priznajem krivnju. Nisam lažljivac!

USKORO OPŠIRNIJE...


Sudac i Vladin kandidat za Glavnog državnog odvjetnika, Ivan Turudić, danas se o objavi stotinjak WhatsApp poruka iz intenzivne komunikacije između njega i bivše državne tajnice Josipe Rimac (prije Rimac) - optužene za korupciju - u Jutarnjem listu, oglasio za Hinu, a gostovao je i u večerašnjem Dnevniku Nove TV.

Objava je izazvala burne reakcije u javnosti i na političkoj sceni. Iz poruka je vidljivo da se nije, kako je tvrdio Turudić, radilo o površnom poznanstvu, već da su više godina intenzivno komunicirali, puno se puta sastajali te su jedno drugome radili usluge.

Oporbene stranke redom traže sankcioniranje suca Visokog kaznenog suda i poručuju kako je Turudić lagao o svom odnosu s Josipom Pleslić te da Vlada nakon objavljivanja poruka mora odustati od njegovog imenovanja za šefa DORH-a, o čemu je glasovanje u Saboru predviđeno za srijedu.

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić, koje je USKOK zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta.

Neki od njih dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu. Prepiska pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona, već i on.

Otkriva, između ostaloga, da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala "mojom i tvojom", ali i da je on od nje ponekad tražio usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:37