INTERVJU

‘Nikome, pa ni Andreju Plenkoviću, ne dam da nas omalovažava‘

‘Moja stranka LiPO ima već oko dvije tisuće članova, i to je naša snaga, od kojih je oko 400 bivših članova HDZ-a‘
Darko Milinović
 Ronald Goršić/Cropix

Darko Milinović, aktualni župan Ličko-senjske županije, bivši HDZ-ovac i predsjednik nove stranke LiPO, prema dosadašnjim istraživanjima slovi kao favorit na predstojećim lokalnim izborima. No, Milinović, u čiju su stranku posljednjih mjeseci prešli brojni HDZ-ovci, kaže da se ne oslanja previše na te ankete.

- Moj posao sastoji se od svakodnevnog rada od jutra do mraka u protekle četiri godine. Ankete su, zapravo, rezultat tog rada - ističe Milinović.

Nedavno je 300-400 HDZ-ovaca napustilo tu stranku. Koliko se njih pridružilo vama i stranci LiPO?

- Najveći broj njih pridružio se stranci LiPO, a neki od njih ostalim političkim opcijama. Stranka LiPO ima već oko 2000 članova, i to je naša snaga, od kojih je oko 400 bivših članova HDZ-a. Naravno da sam počašćen što su i bivši HDZ-ovci sada pronašli u stranci LiPO nove izazove. Svima je jasno, pa i HDZ-u, da će mnogi njihovi članovi i simpatizeri dati glas meni i našim kandidatima. HDZ u Ličko-senjskoj županiji pokazuje gubitak snage i identiteta.

Zašto tako mislite?

- Primjerice, nikada u povijesti Ličko-senjske županije nije bilo moguće da do jučer najjača stranka, HDZ, nema svog kandidata u svim općinama i gradovima. Jedna od povijesnih općina po pitanju stvaranja HDZ-a 90-ih je općina Brinje i tu, prema svemu sudeći, HDZ neće imati kandidata.

To je odraz ne samo gubitka identiteta, nego i slabosti HDZ-a Ličko-senjske županije. Evo još jedan primjer: njihov kandidat za župana, protiv kojega ja kao čovjeka nemam ništa, vodio je HNS Vesne Pusić i bio na listi SDP-a na jednima od proteklih izbora. Napominjem, nemam ništa protiv čovjeka, ali kada me već pitate o gubitku identiteta, mislim da je i to dobar primjer.

Je li točno da su neki članovi HDZ-a bili telefonski uznemiravani zato što su prešli k vama?

- To je, zapravo, najstrašnije, i to čovjek jednostavno ne može vjerovati. Tu smo pogriješili misleći kako je korektno da HDZ-u dostavimo podatke. Oni su to iskoristili tako da su počeli provjeravati ljude i uznemiravati ih. Čim su nam to naši članovi javili, reagirali smo i, valjda u strahu od reakcije, HDZ je s tim prestao.

Nakon toga je HDZ napustilo još 30-ak članova, ali za ovih 30 nismo ih htjeli obavještavati kako i njih ne bi uznemiravali. Ako želite, vama možemo predočiti imena i prezimena spomenutih kako ne bi ispalo da se tu nešto izmišlja.

Izjavili ste ovih dana da lički HDZ blokira, odnosno odgađa registraciju Razvojnog centra Ličko-senjske županije. O čemu je točno riječ?

- Neki misle za ovo što ću reći da je to preteška riječ, ali ja smatram da je adekvatna zbog nanošenja štete ličko-senjskom gospodarstvu. Blokirati takav projekt može se nazvati nikako drugačije nego gospodarski terorizam.

Svojom odlukom o nedonošenju proračuna blokirali su ovaj projekt na godinu dana i zato kasni. Svojom novom, apsolutno nerazumljivom odlukom odgodili su za idućih osam do deset mjeseci stavljanja Razvojnog centra u puni pogon. Tamo se otvaraju proizvodni pogoni za preradu voća, povrća, krumpira, meda...

Desetak gospodarstvenika željno je čekalo to otvorenje. Mislim da lički HDZ radi štetu Andreju Plenkoviću jer je isti dan premijer nazočio otvaranju istog takvog centra u Varaždinu, a tjedan prije u Šibeniku. Uvjeren sam da premijer za takvu odluku ne zna, niti bi je podržao, ali znakovita je njegova šutnja na moje pitanje podržava li te odluke koje štete gospodarstvu Ličko-senjske županije. Koristim i ovu priliku pitati ga - jesu li gospodarstvenici i građani Ličko-senjske županije građani drugog reda?

Ono što se podržava u Šibeniku i Varaždinu, u mojoj se županiji ne podržava. Imam korektne odnose s Andrejem Plenkovićem, ali na ovo neću šutjeti kao što ne bi smio šutjeti ni Andrej Plenković, osim ako to nije rađeno po njegovu naputku, a vjerujem da nije. No, uvjeren sam da ova odluka ima miris drugih mirodija kao što je kapula ili kapulica. Bilo kome, pa bio on i premijer, neću dopustiti da omalovažava nas u Ličko-senjskoj županiji koja je uvijek kada je trebalo tijekom povijesti pokazala svoju snagu.

Koji su još vaši glavni projekti za županiju?

- Prije svega, to je financijska stabilnost jer je zbog pogrešne porezne politike bivše Vlade Županija grcala u 13 milijuna kuna duga.

Danas Županija ima suficit. Izdvojit ću samo nekoliko projekata: plinofikaciju vrijednu 60 milijuna kuna koja završava, nadam se, u rujnu, potom energetsku obnovu domova za starije i nemoćne, domova zdravlja, škola i bolnice, potporu mljekarstvu kako bismo očuvali proizvodnju mljekarstva, potpore gospodarstvu kroz nepovratna milijunska sredstva te osnivanje javne ustanove što je daljnja briga o zaštićenim područjima. Spomenut ću i razvoj širokopojasnog interneta u vrijednosti od 100 milijuna kuna te daljnje razvijanje socijalnih programa.

Kakvih socijalnih programa?

- Dodatna sigurnost socijalno ugroženima. Vama za informaciju, za ovaj smo Uskrs osigurali uskrsnice u iznosu od 300 kuna za ukupno oko 5000 umirovljenika i nezaposlenih. To se nije dogodilo nikad u povijesti na razini županije.

Kako komentirate izjavu HDZ-ova kandidata za župana Ernesta Petryja koji je u jednoj TV emisiji rekao da je sušta suprotnost vama?

- Uvjeren sam da će upravo to birači prepoznati. Time sam počašćen i upravo zato ću ga poraziti na ovim izborima. Biti sušta suprotnost Petryju zapravo je velika kvaliteta. To znači ne mijenjati politička uvjerenja kako vjetar puše ili ne ići k onima koji su optuživali Hrvatsku da je agresor, a mislim tu na Vesnu Pusić. On je otišao upravo k njoj da bi postao direktor HEP-a, i to svi znaju.

Petry je bio na listi SDP-a i tako rušio HDZ, a sada je on kandidat tog istog HDZ-a samo zato da bi ostao, nekada kao HNS-ov odnosno Pusićkin, a danas HDZ-ov direktor HEP-a u Gospiću. Kada je Stipe Mesić pričao morbidne viceve o Franji Tuđmanu, on ga je zvao da otvori njegov privatni ured, i dalje da ne nabrajam.

Dugo ste bili član HDZ-a i godinama u samom vrhu stranke. Što mislite o ovim brojnim odlascima iz stranke, posebno u Vukovarsko-srijemskoj županiji?

- Ne zanima me HDZ i što se kod njih događa. Kada bilo koju stranku napusti kao što je HDZ u Lici napustilo oko 400 članova, a u Vukovarsko-srijemskoj deseci njih, to govori da nešto ne štima. No, to je njihov problem.

U javnosti se donedavno moglo čuti kako ste bili u korektnim odnosima s Andrejem Plenkovićem, kakva je sada situacija?

- Bio sam i bit ću u dobrim odnosima. Poštujem sve njegove odluke ako su u korist razvoja Hrvatske ili u korist razvoja Ličko-senjske županije. Ako nije tako, kao što je blokada Razvojnog centra, onda sam spreman na odgovor, a malo je nedostajalo da ponovno dovedem 400 ljudi, ali ovaj put pred Banske dvore.

Zašto niste?

- Procijenio sam da o tome premijer ne zna ništa, pa sam odustao.

S kim planirate surađivati nakon izbora?

- Sa svima kojima je program kompatibilan s programom stranke LiPO za jaču Ličko-senjsku županiju i tu za mene nema političkog predznaka koji bi usmjerio te pregovore na način da s jednima bih, a s drugima ne bih razgovarao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 11:01