HRVOJE ZEKANOVIĆ

‘Nikada nisam izjavio da je Hrvatima u BiH lako, to je neistina. A imam i poruku za ‘Pomilovanovića‘‘

Bivši šef Hrvatskih suverenista osvrnuo se na nedavni tekst objavljen na Jutarnjem listu i drugim portalima

Hrvoje Zekanović

 Damjan Tadic/Cropix

- Nikada nisam izjavio da je Hrvatima u BiH lako. Iznimno mi je krivo što je u naslov stavljena izjava koju nisam izgovorio – kaže bivši šef Hrvatskih suverenista, a danas nezavisni saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, osvrćući se na nedavni tekst objavljen na portalu Jutarnjeg lista.

- Hrvati u BiH u zadnjih trideset godina nalaze se u iznimno teškoj i nezavidnoj situaciji, te smatram da politika RH u svoje prioritete mora staviti upravo rješavanje hrvatskog pitanja u BiH. Dakle, nikad nisam rekao da im je lako, to je neistina, kao što je neistina da sam rekao kako parazitiram na predsjedniku Milanoviću – kazao je Zekanović.

Ali, tu izjavu o Milanoviću prenijeli su mnogi portali. Želite reći da su svi pogriješili?

- Problem je što je u prvom tekstu koji su kasnije svi prenosili, napisana neistina. Na žalost, mediji su često površni, ne idu u meritum, pa je nekada neka bombastična informacija, ako je neistinita, klikanija od one istinite koja često zna biti suhoparna i dosadna. Svim dušebrižnicima, a posebno iz Možemosta još jednom poručujem da sam se ja, za razliku od njih, kojima su Hrvati u BiH nova tema, tim problemom bavio od početka svog političkog angažmana. Poručujem i predsjedniku "Pomilovanoviću", koji u novije vrijeme ima dijametralno drugačiji stav po pitanju Hrvata u BiH, da je moj stav o tome uvijek bio isti. Ucjenama se nikada nisam služio niti smatram da se njima mogu riješiti ključni politički problemi.

Napadate Milanovića, ali zar vam njegov stav oko BiH ne bi trebao biti bliži?

- Ako uzmemo u obzir njegov tobožnji angžaman oko BiH, onda bi se na prvu, površno, moglo reći da mi je njegov stav bliži. Ali, njegov cilj nije rješavanje hrvatskog pitanja u BiH, odnosno, novog izbornog zakona, nego isključivo stvaranje nove parlamentarne većine za sljedeće izbore u kojoj bi sudjelovali Možemost i SDP.

Otišli ste iz Suverenista, kakav je vaš plan za sljedeće izbore?

- Namjeravam ponovno biti saborski zastupnik, te i dalje zastupati kršćanske vrijednosti i domoljubnu suverenističku politiku.

S kim ćete na izbore, s HDZ-om?

- O tom potom. Kad pogledam politiku HDZ-a, ona je znatno desnije od politike Možemosta koji je konačno razotkrio svoju agendu, a koja govori da svjetonazor nije bitan, nego da je bitna jedino vlast, pa makar i s Peđom Grbinom i Sandrom Benčić.

Pa, zar nije cilj onih koji su u politici da dođu na vlast?

-Da, ali ne pod svaku cijenu. Oni bi i danas bili na vlasti da ih Andrej Plenković nije potjerao. Parlamentarni izbori su daleko, ali ponovit ću, kad se radi o svjetonazoru koji je meni bitan, HDZ je desnije nego što je njihov kritičar Most.

Kako onda gledate na kritike dijela HDZ-ovaca koji smatraju da im je stranka nedovoljno desno?

- Velike stranke obuhvaćaju veliki dio političkog spektra i to je situacija s HDZ-om. Onima koji su desnije ne odgovara pozicija centra, a onima koji se smatraju centrom ne odgovara da je stranka desno. Ostajem pri svojoj tezi da je Most stranka bez svjetonazora, izgubljena u političkim bespućima, s nejasnim populistčkim politikama i spremna na savez s bilo kim samo da se osveti čovjeku koji ih je potjerao iz vladajuće većine.

Znači, ako dobijete ponudu HDZ-a za sljedeće izbore, nećete je odbiti?

- Mislim da sam bio dovoljno jasan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:57