IZBORI U SPLITU

‘Nikad manja izlaznost u Splitu‘: Objavljeni novi podaci o odazivu birača, puno je manji nego lani

Splićani na današnjim prijevremenim lokalnim izborima biraju gradonačelnika između devet kandidata
 Saša Burić/Cropix

Na nedjeljnim prijevremenim izborima u Splitu je na birališta do 16,30 sati izašlo 27,468 glasača ili njih 21,74 posto, što je 12 posto manje u usporedbi s lanjskim redovitim izborima, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Na lanjskim redovnim izborima u Splitu je do 16,30 sati glasovalo 44,014 glasača ili njih 33,67 posto.

Splićani na izborima biraju gradonačelnika između devet kandidata, a 31 gradskog vijećnika izabrat će iz 11 kandidacijskih lista. Glasači mogu glasati na 163 glasačka mjesta.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i dvodnevna izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na mrežnoj stranici prve izborne rezultate u 21 sat.

Za gradonačelnika su se kandidirali Zoran Đogaš, nezavisni kandidat HDZ/HSS, nezavisni Ante Franić, HGS- ov Željko Kerum, Mostov Josip Markotić, SDP-ov Davor Matijević, Ivica Puljak iz Centra, Kristina Vidan iz Pametno za Split i Dalmaciju, Tamara Visković iz Možemo!/Nova ljevica, te Aris Zlodre iz Domovinskog pokreta, HDS- a, HS- a i HSP- a.

Za Gradsko vijeće natječu se lista Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, lista grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS- a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU, te liste HGS.

'Uobičajeno za prijevremene izbore'

"Koliko sam čuo od prethodnika iz Županijskog izbornog povjerenstva - nikad manja izlaznost u ovaj sat ", rekao je za Dnevnik N1 Dražen Maravić, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva.

"Ovo je, rekao bih, uobičajeno za prijevremene izbore", dodao je.

Teško je nagađati kolika će izlaznost biti na kraju, kaže. "Ne vjerujem da bi mogla biti kao prošle godine, a to je bilo nešto više od 33 posto".

Maravić je rekao da je bilo nekoliko prijava kršenja izborne šutnje.

"Jučer smo imali jednu prijavu, danas prijepodne tri, bilo je još nekih telefonskih poziva, no ne možemo još definitivno kazati koliki je broj. Sve te prijave ćemo pregledati i ukoliko je došlo do kršenja podnijet ćemo optužni prijedlog prekršajnom sudu", rekao je Maravić. (Jutarnji.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:01