PROMETNA AFERA

'NIJE UČINIO NIŠTA ČIME BI NANIO ŠTETU UGLEDU SUDA I SUDAČKE PROFESIJE' Predsjednik Vrhovnog suda odlučio da neće kazniti Turudića

 
 Bruno Konjevic, Goran Mehkek/CROPIX

Predsjednik Vrhovnog suda, Đuro Sessa neće pokretati stegovni postupak protiv predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, Ivana Turudića u vezi sa njegovim prometnim prekršajem s početka ove godine kada je prebrzo vozio na bjelovarskoj zaobilaznici.

Sessa smatra da Turudić koji je inače i osnivač Visokog kaznenog suda, te kandidat za suca i predsjednika toga suda, svojim ponašanjem nije učinio ništa čime bi nanio štetu ugledu suda i sudačke profesije.

U opširnom priopćenju Sessa je naveo pitanja na koja je trebalo odgovoriti u ocjeni Turudićeva ponašanja, te zaključio kako je evidentno da je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda vozio prebrzo, ali je za tu vožnju platio i kaznu. Nadalje zaključuje kako Turudić nije sprječavao policiju u obavljanju svoga posla, da se iz sudskog spisa vidi kako nije bježao od policije (uostalom, nisu ga za takvo što ni prijavili).

Analizirao je i činjenicu da se Turudić nije odazvao na sudske pozive, konstatirao da su mu se pokušali uručiti putem pošte, kao i da je prekršajni postupak okončan bez njegovog pojavljivanja na sudu.

Na kraju je predsjednik Vrhovnog suda naveo da osim njega, ovlaštenje za pokretanje stegovnog postupka protiv Turudića ima i ministar pravosuđa, Dražen Bošnjaković, te Državno sudbeno vijeće.

Budući da je Bošnjaković već dao izjavu u kojoj ne vidi ništa sporno u Turudićevom prometnom prekršaju, očigledno je da ni on neće otvarati stegovni postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 22:52