UMIJEĆE BRAZDANJA

Nije šala, Hrvatska je domaćin Svjetskog prvenstva u oranju

Natjecanje će se također iskoristiti i za turističku promociju Hrvatske, a mnogi će ostati na odmoru

ZAGREB - Više od 1000 farmera s obiteljima iz čak 34 države svijeta posjetit će iduće godine od 7. do 16. rujna Svjetsko prvenstvo orača ( World Ploughing Competition ) koje će se održati u Biogradu, točnije na više od 30 hektara površine poljoprivredne tvrtke Vrana.

Hrvatska i Grad Biograd proteklog su vikenda u švedskom poljoprivrednom mjestu Lindevadu preuzeli “štafetu” za iduće prvenstvo, a iako se natjecanje u oranju možda običnom čitatelju čini kao šala, treba istaknuti da je prije nekoliko godina u Sjevernoj Irskoj ovo natjecanje otvorio osobno britanski princ Charles, inače obožavatelj ekološke poljoprivrede.

- Princ Charles se spustio na natjecanje helikopterom britanske kraljevske garde, a mi iz Hrvatske ostali smo iznenađeni što se oranju pridaje takva važnost - kaže Ivan Katalenić, direktor Hrvatske poljoprivredne komore i čelni čovjek hrvatskih orača.

Biograđani su u Švedsku poveli i zadarsku klapu Lanterna koja je usred njive privukla velik broj posjetitelji koji su uživali u dalmatinskim pjesmama, a ugođaj i ponudu Hrvatske predstavila je i Hrvatska gospodarska komora svojom izložbom Be CROative.

29 DRŽAVA

sudjelovalo na Svjetskom prvenstvu

34 DRŽAVE

sudjelovat će u Biogradu

60 ORAČA

nadmetalo se u dvije discipline u dva dana

150 IZLAGAČA

u sklopu prvenstva

20.000 POSJETITELJA

pratilo natjecanje u oranju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:59