PLENKOVIĆ U RIJECI

‘Nije bilo velikog curenja informacija u aferi JANAF, sve je bilo jako dobro organizirano‘

Na pitanje da potvrdi ili opovrgne informaciju da će ministar Tomislav Ćorić biti smijenjen, Plenković je rekao da mu je to prvi glas
Andrej Plenković
 Srdjan Vrancic/Cropix

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u utorak je u Rijeci u ocijenio da u slučaju JANAF nije bilo velikog curenja informacija u odnosu na neke druge slučajeve, poput afere SMS i slučaja Rimac.

Plenković je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da su mnogo ozbiljniji bili slučajevi curenja informacija prije dvije godine u aferi SMS i kod pucanje mjera u slučaju Rimac.

Koliko sam shvatio, u slučaju JANAF je to bilo jako dobro organizirano od policije i USKOK-a, odnosno DORH-a, rekao je premijer.

Na pitanje da potvrdi ili opovrgne informaciju da će ministar Tomislav Ćorić biti smijenjen, Plenković je rekao da mu je to prvi glas.

O dvostrukim kriterijima za izbacivanje iz HDZ-a osumnjičenih u aferama, budući da je Josipa Rimac odmah izbačena, a Dražen Barišić ne, Plenković je odgovorio da su to bitno drugačije situacije.

Usporedio je slučaj drugog osumnjičenog iz afere JANAF, Vinka Grgića iz SDP-a i Barišića, navodeći da je Grgić osumnjičen za davanje mita a Barišić za zloupotrebu položaja i trgovanje utjecajem.

Barišić je stavio saborski mandat u mirovanje, dao ostavku na dužnost predsjednika županijske stranačke organizacije i prenio ovlasti gradonačelnika na jednog od svojih zamjenika, rekao je Plenković.

Zamoljen da komentira iznesenu obranu Sandre Zeljko u kojoj je rekla da je o svemu vezanom uz aferu dnevnica izvijestila njega i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, Plenković je rekao da to danas nije stigao danas pratiti "zbog internetskog kaosa".

No, kako je istaknuo je afera dnevnice je počela za mandata Zorana Milanovića.

Zatekao sam je na mjestu tajnice u uredu predsjednika Vlade, bila je u šoku, pitali smo je što se događa i otprilike nam je opisala, da je trebala biti ispitana i da nema nikakvih informacija, a mi smo joj rekli da se savjetuje s odvjetnicima, rekao je Plenković.

"Kasnije se pokazalo da je jednog dana jednostavno prestala dolaziti na posao, zaključio je.

Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT "usidri" u Istri

Premijer Plenković je danas u riječkom brodogradilištu 3. maj bio na primopredaji broda kanadskim naručiteljima.

Plenković je izjavio kako se nada da će se u razgovorima sljedećih dana iznaći rješenje koje će omogućiti da British American Tobacco (BAT) ostane u Kanfanaru dulje vrijeme, da se BAT "usidri" u Istri.

"Mislim da ćemo u razgovorima sljedećih dana doći do rješenja koje će omogućiti da BAT ostane na neko dulje vrijeme. Nama je kao Vladi u interesu da se postigne dogovor koji će njih na određeni način usidriti u Istri. To je poanta, a ne da to bude neko kratkoročno rješenje pa da istu temu ponavljamo za koju godinu. To također treba imati na umu", rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara u riječkom brodogradilištu 3. maj gdje je kanadskoj tvrtki Algoma Central Corporation predan novoizgrađeni samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutih tereta "Algoma Interpid".

Premijer je podsjetio da je u ugovoru kojim je BAT kupio tvornicu u Kanfanaru prije pet godina bila i klauzula da BAT neće napustiti Hrvatsku u roku pet godina, a slučaju da je to bilo u kraćem roku onda bi platili "dosta pozamašne penale".

Plenković je rekao i kako su razgovori s BAT-om u tijeku, a vodi ih potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, kao i da je on osobno bio u Kanfanaru prije par mjeseci.

"Naša je želja da pronađemo rješenje s kojim ćemo biti zadovoljni, poštujući naše propise i činjenicu da na hrvatskom tržištu postoje i drugi akteri", kazao je.

Istaknuo je važnost tvornice u Kanfanaru i u kontekstu proizvođača duhana, poglavito iz Virovitičko-podravske županiji, kao i činjenice da 80 posto proizvodnje BAT-a iz Kanfanara ide u izvoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:32