POTVRDILO POVJERENSTVO

Nije bilo propusta: Liječenje muškarca koji se samozapalio provedeno je po svim pravilima

Iz KBC-a Sestre milosrdnice ističu da su u Klinici za traumatologiju uvijek dežurna četiri liječnika kirurga i dva liječnika anesteziologa

Povjerenstvo za sudsko medicinska pitanja utvrdilo je da je liječenje muškarca, koji se samozapalio na Markovu trgu, provedeno u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice prema pravilima struke, izvijestio je u petak taj klinički centar.

Iz KBC-a Sestre milosrdnice priopćili su da je Povjerenstvo, nakon očitovanja djelatnika Klinike za traumatologiju te uvida u medicinsku dokumentaciju konstatiralo da su u zbrinjavanju pacijenta koji se samozapalio na Markovom trgu sudjelovali liječnici kirurzi i liječnici antesteziolozi, subspecijalisti intenzivnog liječenja.

"Nije bilo indikacija za kirurškim zbrinjavanjem opeklina i provode se mjere intenzivnog liječenja po svim pravilima struke. Slijedom navedenog, Povjerenstvo smatra da je liječenje pokojnog pacijenta provedeno po svim pravilima struke", stoji u zaključku Povjerenstva.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić izdao je nalog Povjerenstvu za sudsko medicinska pitanja za provedbu postupka utvrđivanja je li liječenje muškarca koji se zapalio na Markovu trgu provedeno prema pravilima struke, temeljem natpisa u Večernjem listu.

Taj list pisao je o problemu "kadrovske devastacije" i nedostatku specijalista u Klinici za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u kontekstu tragičnog događaja, a kako su naveli, u trenutku smrti muškarca koji se zapalio na Markovu trgu nitko od liječnika specijalista s odjela za opekline nije bio dežuran jer nema tko.

Uz navedeni zaključak Povjerenstva, iz KBC-a Sestre milosrdnice ističu da su u Klinici za traumatologiju uvijek dežurna četiri liječnika kirurga i dva liječnika anesteziologa, subspecijalisti intenzivnog liječenja.

"Dodatno, od dolaska do završetka liječenja navedenog pacijenta, liječenje na Klinici za traumatologiju vođeno je od strane iste liječnice anesteziologa koja je ujedno i voditeljica odjela intenzivnog liječenja", kažu u priopćenju.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu da je pokrenuo unutarnji nadzor u KBC-u Sestre milosrdnice zbog pisma tamošnjih zaposlenika Povjerenstvu za unutarnji nadzor kojim upozoravaju na nedostatak stručnog kadra, što se odražava na kvaliteti usluga pacijentima.

"U ovom trenutku načelna informacija govori da nije riječ o manjku kadra koji bi ugrozio funkcioniranje. Da je riječ o manjku kadra, pogotovo sestrinskog, to relativno stoji. Međutim, ne kada je riječ o jučerašnjoj situaciji, ne kada je riječ o funkcioniranju Klinike za traumatologiju iz dana u dan", kazao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 13:23