SLUČAJ ‘PUSSY RIOT‘

Nijazova izašla iz Remetinca: ‘Žene tamo ne mogu vidjeti sunčevu svjetlost, a muškarci mogu vježbati‘

Dodala je da u remetinečkom zatvoru ne postoje pravila za zatvorenice te da muškarci imaju pravo na šetnju dva puta u danu

Ajsoltan Nijazova

 Ivana Nobilo/Cropix

Članica skupine Pussy Riot, Ajsoltan Nijazova, kazala je u petak oko 17.30 sati po izlasku iz ekstradicijskog pritvora kako je bila uvjerena da će u remetinečkom zatvoru provesti predstojeći vikend i idući tjedan.

''U šoku sam. Prije sat vremena sam razgovarala sa svojom odvjetnicom i bile smo uvjerene da ću vikend, ponedjeljak i utorak provesti u zatvoru, a sad sam na slobodi'', rekla je Nijazova.

Dodala je da u remetinečkom zatvoru ne postoje pravila za zatvorenice te da muškarci imaju pravo na šetnju dva puta u danu, dok žene mogu to pravo iskoristiti samo navečer.

''Žene ne mogu vidjeti sunčevu svjetlost, a muškarcima je omogućeno vježbanje. Ja sam htjela džogirati tijekom svoje šetnje, ali mi to nije bilo dopušteno'', nadodala je Nijazova.

image

Ajsoltan Nijazova

Ivana Nobilo/Cropix
image

Ajsoltan Nijazova

Ivana Nobilo/Cropix
image

Ajsoltan Nijazova

Ivana Nobilo/Cropix

Ajsoltan Nijazovu policija je, dok je putovala na zagrebački nastup, uhitila na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana koji ju traži zbog navodne pronevjere novca, a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio joj je pritvor.

Na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je održana sjednica izvanraspravnog vijeća u povodu žalbe na određivanje ekstradicijskog pritvora. No, na tom sudu nisu željeli objaviti odluku prije nego je otpreme strankama.

Ključni argument prihvaćene žalbe, kako se doznaje, bila je činjenica da je Nijazova već u Rusiji, kao što je tvrdila, izdržala zatvorsku kaznu za djelo za koje ju je Turkmenistan potraživao preko Interpola. Tu presudu odvjetnica Lina Budak je dostavila uz žalbu.

Članice ruske grupe Pussy Riot su, zajedno s odvjetnicom Budak, poručile u srijedu ispred zatvora Remetinec da se njihovoj uhićenoj članici ne može ponovno suditi jer je svoju kaznu već izdržala u zatvoru u Rusiji, a požalile su se i na uvjete u zatvoru za koje tvrde da su gori nego u Rusiji.

Ministarstvo pravosuđa potom je izvijestilo da pritvorenoj članici skupine Pussy Riot nisu uskraćena ljudska prava te da će, kada zaprime podatke o konkretnom slučaju, postupiti u okviru svojih nadležnost.

image

Ajsoltan Nijazova

Ivana Nobilo/Cropix
image

Ajsoltan Nijazova

Ivana Nobilo/Cropix
image

Ajsoltan Nijazova

Ivana Nobilo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2022 19:05