POTVRDIO SAŠA MILOŠEVIĆ

NI SNV NE ŽELI SUDJELOVATI NA DRŽAVNOJ KOMEMORACIJI U JASENOVCU 'Država nije poduzela mjere da se zaustavi ili smanji negiranje holokausta i genocida'

 CROPIX

Srpsko narodno vijeće (SNV) pridružilo se predstavnicima židovskih općina koji su u utorak potvrdile da četvrtu godinu zaredom neće sudjelovati na državnoj komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu 14. travnja.

"Država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugome svjetskom ratu te revizionizam", izjavio je za "Novosti" zamjenik predsjednika SNV-a Saša Milošević.

Upravo suprotno, ustvrdio je Milošević, "nizom mjera, poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, toleriranjem govora mržnje, relativiziranjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata te neadekvatnom obrazovnom politikom, država je direktno pridonijela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu".

Smatra kako o tome očito postoje dva duboko suprotstavljena stajališta.

"Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac", zaključio je Milošević i najavio, kako prenose "Novosti", da će srpska, židovska i romska manjina te antifašisti svoju komemoraciju održati u petak, 12. travnja.

Predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus potvrdio je u utorak da zajedno s Vladom neće ići na komemoraciju žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovca, a predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA) Franjo Habulin je rekao da će odluku o odlasku na zajedničku komemoraciju predsjedništvo tog saveza donijeti u četvrtak.

Nakon što je premijer Andrej Plenković pozvao predstavnike SABA-e, židovske zajednice te Srba i Roma da sudjeluju u zajedničkoj komemoraciji žrtvama u Jasenovcu, Kraus je potvrdio da članovi židovske zajednice neće prihvatiti taj poziv.

"Ništa se nije promijenilo u godinu dana, ništa novoga se nije dogodilo", rekao je, spominjući pritom povijesni revizionizam i Vladin odnos prema ustaškom pozdravu 'Za dom spremni'. Vladajućoj politici zamjera, kako je izjavio medijima, i to što je HDZ-ov voditelj odjela za medije Andrej Rora.

Habulin je rekao da će odluku o odlasku na komemoraciju predsjedništvo SABA-e donijeti na sjednici u četvrtak.

"Postoji želja da se bude zajedno, ali i argumenti protiv toga", dodao je te ocijenio da bi zajednička komemoracija bila korisna.

"To bi bilo svojevrsno približavanje da se otvori mogućnost za razgovore i da se kroz razgovor rješava problematika vezana za povijesni revizionizam i negativizam koji se gomilao dvadeset i više godina u Hrvatskoj, što nije dobro", rekao je.

Argument protiv, dodao je, bio bi da se nije učinilo ništa u posljednjih godinu dana, a naše članstvo smatra da je situacija još gora nego prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 19:01