NA KUĆNOM LIJEČENJU

Ni DORH ni policija nemaju pojma o Banožićevu puštanju kući! On se oglasio na Facebooku: ‘Gorana sam poznavao...‘

Kad se dogode nesreće sa smrtnim ishodom, osumnjičenog iz bolnice odmah preuzima policija. Ne odlazi nigdje sam, a kamoli kući

Nesreća koju je izazvao bivši ministar obrane Mario Banožić

 /Cropix

Mnogo toga Državno odvjetništvo dozna iz medija ili nekih drugih (ne)službenih kanala, ali svakako s odmakom.

No u slučaju bivšeg ministra obrane Marija Banožića, osumnjičenog da je prije dva tjedna skrivio prometnu nesreću u kojoj je život u frontalnom sudaru izgubio vozač kombija Goran Šarić, naizgled se čini da tužiteljstvo poprilično kaska za bitnim informacijama.

Jer, prvo su s odmakom od dva sata od nesreće uopće doznali za istu i to gotovo u isto vrijeme kada je policija odlučila konačno zatvoriti državnu cestu D55 na izlazu iz Vinkovaca kako bi napravila očevid i izuzela sve potrebne tragove.

Potom je tužiteljstvo iz medija doznalo da je Banožiću odmah po zaprimanju u bolnicu pronađen 0,21 promil alkohola u krvi. Pa stoga ni ne čudi da su u petak, kao treća (ne)volja za redom, opet iz medija doznali o otpuštanju Banožića iz bolnice!

Naime, Banožić je dva tjedna proveo na liječenju u osječkoj bolnici zbog teških ozljeda zadobivenih u nesreći, a je li osoblje bolnice ispoštovalo protokol te o otpuštanju osumnjičenog bivšeg ministra na kućnu njegu izvijestilo policiju, iz osječkog KBC-a je bilo nemoguće doznati.

Jutarnjem listu je tek rečeno da je "bolnicu napustio u pratnji". Pretpostavlja se obitelji s kojom se zaputio prema kući. U svim hrvatskim bolnicama, pa kako neće onda i u osječkom KBC-u, itekako dobro znaju protokol kako postupati nakon što izliječe osobu za koju se interesirala policija od samog trenutka zaprimanja.

Jer, da je kojim slučajem bilo obrnuto, a kako to u većini slučajeva i biva kada se dogode nesreće sa smrtnim ishodom, osumnjičenog na vratima bolnice odmah preuzima policija. Ne odlazi nigdje sam, a kamoli kući. Stavljaju mu se lisice na ruke, poučava ga se o njegovim pravima te ga se vodi u policijsku postaju na istraživanje. Potom ga se vodi, također u lisicama, na ispitivanje u prostorije Državnog odvjetništva o kojem dalje ovisi hoće li za osumnjičenog od dežurnog suca istrage Županijskog suda zatražiti istražni zatvor ili će ga se pak pustiti na slobodu uz mjere opreza.

No u slučaju Banožić od samog početka, čini se kao da su druge stvari preče.

Na upit Jutarnjeg lista oko Banožićeva otpuštanja iz bolnice, nikakvih saznanja nije imala niti sama policija!

Naime, iz PU vukovarsko-srijemske su na upit Jutarnjeg odgovorili kako "postaja prometne policije Vinkovci nije zaprimila obavijest ili najavu bolnice o otpuštanju osumnjičenika".

- Napominjemo da se daljnje postupanje poduzima u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom - poručuju za Jutarnji list iz policije.

I dok vukovarskom tužiteljstvu nikakvo službena informacija o otpuštanju Banožića nije (pri)stigla, Banožić se oglasio maloprije na Facebooku i pritom se, opet, nameće pitanje je li to učinio sa svog mobitela koji je uza sebe imao tijekom nesreće i koji je trebao biti oduzet radi vještačenja ili se, pak, spojio sa kućnog kompjutera ili mobitela nekog od ukućana.

- Prije svega želim izraziti duboku sućut obitelji Gorana Šarića, koji je smrtno stradao. Moje misli proteklih dana usmjerene su prema njegovoj supruzi, kćerima i cijeloj obitelji te svim poznanicima, zbog nenadoknadivog gubitka Gorana Šarića, kojeg sam i osobno poznavao.

U ovim teškim trenucima, želim izraziti iskreno žaljenje i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti zbog prometne nesreće, u kojoj je nažalost izgubljen jedan ljudski život - rekao je Banožić.

- Želim zahvaliti zdravstvenim djelatnicima Opće županijske bolnice u Vinkovcima i KBC-a Osijek koji su mi pružali liječničku skrb i pomogli mi u oporavku od ozljeda zadobivenih u nesreći. Zahvalan sam također i svima koji su u ovim teškim trenucima za moju obitelj bili uz nju, napose moju suprugu i djecu, kao i brojnim prijateljima, kolegama i suradnicima koji su nam pružili podršku - dodao je bivši ministar.

- Predsjednik Vlade izvijestio me o razrješenju s dužnosti ministra obrane, što u datim okolnostima držim ispravnim potezom. Zahvaljujem premijeru na povjerenju i ukazanoj časti da služim Hrvatskoj, što sam nastojao obnašati u najboljem interesu države. Zahvaljujem i svojim kolegicama i kolegama, članovima Vlade, na suradnji u protekle četiri i pol godine. Svima im želim mnogo sreće i uspjeha u daljnjem radu na dobrobit naših sugrađana. Obnašajući dužnost ministra obrane predano sam radio na osnaživanju obrambenih sposobnosti Hrvatske i unaprjeđenju položaja hrvatskih vojnika. Novom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću, kao i svim suradnicima u Ministarstvu obrane želim puno uspjeha u daljnjem radu - zaključio je Banožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:41