OČI UPRTE U NEBO

Ni danas neće stati kiša i pljuskovi, na Jadranu prijete i orkanski udari bure, evo kad dolazi promjena

Nad našim krajevima dolazi do miješanja hladnog zraka i toplog vlažnog zraka što pogoduje stvaranju nestabilnosti i obilnih oborina
 Ivana Nobilo/Cropix

Ciklona zapadno od Islanda i duboka ciklona nad Baltičkim morem, a među njima visoki tlak anticiklone iznad zapadne Europe, uzrokuju pojačano sjeverno visinsko strujanje prema Alpama i razvoj ciklone nad Genovskim zaljevom, piše N1 Televizija.

Nad našim krajevima dolazi do miješanja hladnog zraka sa sjevera i toplog vlažnog zraka sa Sredozemnog mora što pogoduje stvaranju nestabilnosti i obilnih oborina. Nestabilan vlažan zrak sporo se premješta prema istoku i Crnom moru. Hladan zrak prodire nad Panonsku nizinu i prelijeva se preko Velebita uzrokujući jaku, mjestimice olujnu buru.

Noćas je kiša padala u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti i Gorskom kotaru. Prema jutrošnjim neslužbenim mjerenjima, noćas je palo od 30 do 50 litara oborine na četvorni metar.

Hrvatsku u subotu očekuje oblačno vrijeme s kišom, ponegdje i obilnijom, mjestimice i uz grmljavinu dok će na Jadranu biti i sunčanih razdoblja, no ponegdje i neverina, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Vjetar će puhati slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, mjestimice s jakim udarima.

Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, ponegdje olujna bura s orkanskim udarima, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, a na jugu u prvom dijelu dana jugozapadnjak i jugo.

U nedjelju stabilizacija vremena prestanak oborina i djelomično sunčano. Ujutro u kotlinama rijeka i u planinskim dolinama magla. Na Jadranu bura u slabljenju. Najniža jutarnja temperatura od 4 do 9, a na Jadranu od 10 do 15 °C. Najviša dnevna temperatura od 18 do 23 °C, na otocima i uz obalu Jadrana oko 26°C.

Nakon zahlađenja i oborina, idući tjedan vrijeme će se stabilizirati. U ponedjeljak više naoblake i rijetki pljuskovi mogući su još na Jadranu i uz Jadran. U unutrašnjosti pretežno sunčano uz promjenljivu naoblaku i porast temperature zraka. Ujutro u kotlinama unutrašnjosti i uz riječne tokove moguća je magla. U planinskim krajevima unutrašnjosti poslijepodne slab razvoj dnevne naoblake, piše N1 Televizija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:28