OPET IZA REŠETAKA

Ni 10 dana nije bio na slobodi: Vinko Mladineo ponovno uhićen zbog nezakonitog poslovanja!

USKOK je bivšeg šefa Fonda za zaštitu okoliša sumnjičio za zloporabe ovlasti u poslovanju s Fimi medijom

Ni 10 dana nakon izlaska iz pritvora, ponovno je uhićen Vinko Mladineo, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Policija mu je jutros pretražila stan, a tijekom dana bi trebao biti priveden na saslušanje u USKOK.

Zasad se neslužbeno doznaje da se Mladinea sumnjiči za nezakonito poslovanje, tj. udruživanje radi počinjenja kaznenog djela i zlouporabu položaja i ovlasti, no detalji nisu poznati.

Ni policija zasad ne daje više informacija, osim da se provodi istraga nad više osoba.

Doznaje se da su uhićene još tri osobe povezane s varaždinskom tvrtkom BBS, a navodno ih se tereti da za udruživanje u grupu koja je fiktivno prikazivala otkup PET ambalaže, kako bi izvlačila novac iz Fonda čiji je Mladineo svojedobno bio direktor.

O slučaju vezanom uz tvrtku BBS, čija je vlasnica bivša saborska zastupnica HDZ-a Barbara Bešenić, Jutarnji je pisao u studenom prošle godine kada je Mladineo prvi put uhićen.

Mladineo je u pritvoru bio od studenog 2010. do prošlog tjedna, kada mu je pritvor zamijenjen blažom mjerom, odnosno zabranom kontaktiranja sa svjedocima. USKOK ga je sumnjičio za zloporabe položaja i ovlasti u poslovanju s Fimi medijom, a istraga je dosad nekoliko puta proširivana.

Pravnik iz Sanaderova splitskog kruga

Vinko Mladineo rođen je u Pučišću na Braču. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Splitu, a nakon završetka studija deset je godina predavao u srednjoj školi kao profesor. Neko vrijeme radio je u interesnim zajednicama iz područja kulture i obrazovanja. Od 1990. radi u tijelima državne uprave za područja obrazovanja, kulture, te zaštite prirode i okoliša. Bio je pomoćnik ministra za prosvjetu, kulturu i zaštitu spomenika, te tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja. Vlada Republike Hrvatske imenovala je Vinka Mladinea na svojoj sjednici 23. prosinca 2004. za direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osobno je blizak tzv. Sanaderovom splitskom krugu koji čine arhitekt Jerko Rošin, bankar Šime Luketin i Siniša Poljak, tajnik splitskog HDZ-a. Suvlasnik je više nekretnina na otoku Braču i u Splitu te stana u zagrebačkom Kaptol Centru vrijednog približno 400.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:29