PLAĆENA ODŠTETA

News Bar je morao Bujancu platiti odštetu zbog satire. Ustavni sud sad je srušio presudu

Slučaj će se sada vratiti na Općinski građanski sud u Zagrebu, a postupak će se ponoviti

Velimir Bujanec

 Vlado Kos/Cropix/

Ustavni sud RH srušio je pravomoćnu presudu prema kojoj je poznati izdavač satiričnog i humorističnog sadržaja News Bar morao voditelju Velimiru Bujancu platiti odštetu zbog satiričnog komentara o njemu. Ustavni sud je zaključio da nije odvagnuto je li veće pravo na slobodu izražavanja od prava na zaštitu časti i ugleda, javlja N1.

Podsjetimo, Bujanec je tužio News Bar zbog teksta objavljenog 2015. godine pod naslovom ‘Hitna pomoć oživljavala Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura‘, uz tvrdnje da je cijeli tekst netočan te pun uvredljivih navoda.

Slučaj će se sada vratiti na Općinski građanski sud u Zagrebu, a postupak će se ponoviti.

- Vijest o toj rekordnoj zapljeni bila je previše za barda hrvatskog televizijskog novinarstva Velimira Bujanca koji se nasred šatora u Savskoj počeo gušiti i pao u nesvijest. Srećom, ekipa Hitne pomoći koje dežura kod šatora smjesta ga je odvezla i u kombiju počela s reanimacijom, pisalo je, među ostalim u tom tekstu.

Na kraju je napisano i kako je Velimir Bujanec za dilera koji je uhićen na jahti s kokainom vrijednim 44 milijuna eura rekao da je “pošteni Srbin”, kakve on i pozdravlja na kraju svake svoje emisije. Još je pisalo da je na izlasku iz bolnice viknuo da je “za dom spreman”.

Bujanec se žalio i na činjenicu da je uz taj tekst objavljena i njegova fotografija sa Željkom Sačićem, rekavši da je on ‘ni kriv ni dužan uvučen u ovakav tekst‘.

Najprije je Općinski građanski sud u Zagrebu, a zatim i Županijski sud u Zagrebu, donio presudu da je Bujancu doista nanesena šteta ovim satiričnim tekstom, i to u iznosu od 12.000 kuna, za koliko je BUjanec ovršio News Bar, prenosi N1.

- Ovi navodi izneseni su na krajnje neprihvatljiv i neprofesionalan način, te se stoga njihovom objavom svjesno i zlonamjerno, moralno diskreditira osobu Velimira Bujanca i to ne samo kao čovjeka, nego i kao novinara, poručili su tada niži sudovi koji su odbili tvrdnju da se radi o satiri.

News Bar je nakon toga podnio žalbu Ustavnom sudu koji je sada odlučio da se radilo o satiri.

- Ne ulazeći u svaku pojedinačnu izjavu o Velimiru Bujancu u spornom članku, nema sumnje da su te izjave uporabljene u specifičnom kontekstu, ali su ostale u granicama dopuštenog pretjerivanja (limits of admissible exaggeration). Nadležni sudovi su propustili ocijeniti izjave News Bara o tužitelju u kontekstu članka kao cjeline pri tome ispustivši iz vida da je satira specifičan oblik umjetničkog izražavanja i društvenog komentara koja svojim inherentnim značajkama preuveličavanja i iskrivljavanja stvarnosti prirodno nastoji provocirati i uznemiriti. Prema tome svako miješanje s pravom na slobodno izražavanje u tom kontekstu mora biti ocijenjeno s posebnom brigom. Ustavni sud ocjenjuje da za sada osporene presude ne utvrđuju uvjerljivo prijeku društvenu potrebu za davanje prednosti pravnoj zaštiti jamstva dostojanstva, ugleda i časti Velimira Bujanca pred slobodom mišljenja i izražavanja misli i dosudu naknade štete protiv News Bara. Razlozi koje su sudovi naveli ne mogu se smatrati dostatnima i mjerodavnima za takvo miješanje u slobodu izražavanja News Bara. Stoga se ne može zaključiti da su sudovi ostvarili pravičnu ravnotežu Ustavom zajamčenih suprotstavljenih prava Bujanca i News Bara. Slijedom svega navedenog Ustavni sud utvrđuje da je osporenim presudama News Baru povrijeđeno jamstvo slobode mišljenja i iznošenja misli propisano Člankom 38. stavcima 1. i 2. Ustava u vezi s načelom ograničenja slobode ili prava razmjerno naravi potrebe u svakom pojedinom slučaju propisanog Člankom 16. stavkom 2. Ustava, piše u odluci Ustavnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:31