GLOBAL TEACHER AWARD

Neviđena blamaža MZO-a: Platili čovjeku 1650 eura za put u Indiju na dodjelu lažne nagrade...

Baš ništa nikome nije bilo sumnjivo posljednjih šest godina koliko se nagrada dodjeljuje

Hajdarović, Nemčić i Radovan Fuchs

 Facebook/Privatna Arhiva/ Cropix

Profesor povijesti i sociologije Miljenko Hajdarović u nedavnom je istraživanju utvrdio kako je nagrada za najbolje učitelje pod nazivom Global Teacher Award prevara. Naime, tko god se za nagradu prijavi i samog sebe ocijeni može postati vlasnikom ove prestižne nagrade koju je obvezno preuzeti u Dubaiju ili New Delhiju.

Ako ne prisustvujete dodjeli, nagrada se ne broji i više niste najbolji učitelj. Da biste primili nagradu, morate si sami platiti put do Indije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata koji stoji više od prosječne učiteljske plaće i naravno smještaj. O tome smo pisali u ranije objavljenom tekstu.

Na ovu vrhunsku prevaru u organizaciji poduzetnika koji zapravo organiziraju turističke ture Indijom pod pričom nagrađivanja, kako objašnjava Hajdarović, nasjelo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a čini se i Ministarstvo vanjskih poslova koje je redovito slalo generalnog konzula na svečane dodjele.

- Prema evidenciji Ministarstva, zahtjev za sufinanciranje troškova puta na spomenuto događanje odobreno je OŠ Ive Andrića u Zagrebu u iznosu od 1651 eura, poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U toj sopotskoj školi zaposlen je Dejan Nemčić, dvostruki dobitnik Global Teacher Awarda koju mu je dodijelila globalna indijska organizacija AKS Education Awards sa sjedištem u New Delhiju ili se barem tako mislilo kad je ova priča punila naslovnice. Čini se kako je jedino njegov put platilo ministarstvo.

Baš ništa nikome nije bilo sumnjivo posljednjih šest godina koliko se nagrada dodjeljuje, pa ni činjenica da se na popisu dobitnika nalaze većinom indijski državljani, uz tek pokojeg Hrvata, Srbina ili Bosanca.

- Ako naš Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo vanjskih poslova nisu sumnjali u legitimnost nagrade, ne vidim razlog zašto bih ja sumnjala - poručila je ranije Ivana Bašić, jedna od dobitnica, za portal Srednja.hr.

Bašić, koja je inače i članica Upravnog vijeća NCVVO-a, rekla je da se Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponudilo da sponzorira njen put u New Delhi što je odbila jer je sama pronašla sponzore.

Na popisu koji je Hajdarović objavio na svom Facebook profilu, tvrdi da je Bašić primila čak osam lažnih nagrada uz jednu pravu - nagradu Ivan Filipović koja se dodjeljuje za životno djelo i godišnje nagrade za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanstvenom i stručnom radu.

Među sumnjivim nagradama nalaze se dvije Global Teacher Award za najbolje učitelje, Global Teacher Award Environment teacher, Green ThinkerZ Award, Best women leader award, nagrada za hrabrost, Innovative Educator Award i AKS Education Award, no kako napominje Hajdarović sve ove nagrade ne moraju ništa govoriti o kvaliteti rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:39