JASNA RAČUNICA

Neradna nedjelja: Promet u trgovini na malo pao za čak 21,8 posto, evo tko su jedini profiteri

U odnosu na nedjelju koja je prethodila neradnoj, promet je smanjen za 8,37 milijuna eura, pokazuju podaci iz sustava fiskalizacije

City Center one West u Zagrebu

 Ivana Nobilo/CROPIX

Prve neradne nedjelje, 2. srpnja, promet u trgovini na malo pao je za čak 21,8 posto u odnosu na nedjelju kad su sve trgovine mogle biti otvorene, zasad se promet nije prelio na petak i subotu koji su prethodili prvoj neradnoj nedjelji, a promet je manji i u usporedbi s prvom prošlogodišnjom srpanjskom nedjeljom kad nije bilo zabrane rada.

Podaci su to iz sustava fiskalizacije koje nam je dostavila Porezna uprava. U nedjelju 2. srpnja pao je i broj fiskaliziranih računa, ali i iznos, i za trgovinu i za sve ostale djelatnosti. Tako je prve neradne nedjelje ukupni promet u trgovini na malo, bez motornih vozila, iznosio 29,9 milijuna eura. U odnosu na nedjelju koja je prethodila neradnoj, promet je smanjen za 8,37 milijuna eura, odnosno 21,8 posto. Izdano je i oko 457.000 računa manje nego prethodne nedjelje, odnosno pad iznosi 19 posto.

Promet je u trgovini pao i u odnosu na prvu srpanjsku nedjelju prošle godine. Lani je tako promet iznosio 35,8 milijuna eura, a ove nedjelje bio je za 16,6 posto manji. Sve to unatoč visokoj stopi inflacije. Smanjen je i ukupni promet u sustavu fiskalizacije. Ukupni nedjeljni promet tako je bio 86,9 milijuna eura, što je 8,2 milijuna eura ili 8,6 posto manje nego nedjelju prije toga. U odnosu na prvu nedjelju u srpnju prošle godine, vrijednost svih fiskalnih računa manja je za 1,4 posto.

Prve neradne nedjelje ukupno je izdano nešto više od pet milijuna, dok je u nedjelju prije izdano 5,5 milijuna računa. U prvoj srpanjskoj nedjelji prošle godine izdano je gotovo 5,8 milijuna računa, s vrijednošću od 88 milijuna eura, što je za 16 posto više nego ove prve neradne nedjelje.

Kad se gledaju podaci za petak i subotu prije uvođenja neradne nedjelje, a u usporedbi s petkom i subotom 1. i 2. srpnja prošle godine, nije vidljivo da se promijenio trend i da se promet s nedjelje prebacio na petak i subotu. Tako je u petak 30. lipnja ukupno izdano nešto više od 8,6 milijuna računa u vrijednosti od 155,8 milijuna eura, dok je na dan 1. srpnja prošle godine izdano čak i više računa: 8,8 milijuna, ali ukupne vrijednosti manje za 20 milijuna eura.

Zbog uvođenja neradne nedjelje za trgovce na dobitku su benzinske crpke za koje je primjetan povećani promet. Tako su i u Ini primijetili određeni porast.

- Na maloprodajnim mjestima primijećen je određeni porast prometa kad se uspoređuju podaci za nedjelju 2. srpnja u odnosu na isto razdoblje 2022. godine - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:23