DOBAR POSAO U RH

Neobičan oglas u Dardi: Tražili diplomiranog inženjera za plaću od 3750 kuna, može i s doktoratom

Iako su nam iz tvrtke potvrdili da je riječ o plaći od 4687 kuna bruto, nakon službenog upita direktor kaže: "Riječ je o tipfeleru"
 Bruno Konjević/Cropix

"Dobar dan, zovem jer me zanima je li u vašem oglasu za radno mjesto diplomiranog inženjera strojarstva neka greška u vezi plaće?", pitam gospođu s druge strane linije.

Radi u tvrtki Modul d.o.o., koja je 2. svibnja na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavila neobičan oglas - zapošljavaju diplomiranog inženjera ili inženjerku strojarstva, može s magisterijem ili čak doktoratom, a plaća predviđena za ovo radno mjesto iznosi ravno 4.687 kuna bruto.

"Da nisu to možda trebali biti euri?", kroz smijeh ju pitam, ali gospođa s druge strane linije je ozbiljna.

"Gledajte, to je minimalni zakonom propisani iznos koji mora biti naveden", kaže mi moja sugovornica.

"To znači da to nije sve?", gnjavim je dalje, a ona mi odgovara da mi ništa drugo ne može reći i da je dalje moguće razgovarati tek po prijavi i eventualnom osobnom razgovoru. Riječ je o zaposlenju u tvrtki koja se bavi proizvodnjom namještaja, a sudeći po opisu posla, traže kvalificiranog strojara. Recimo, bit će zadužen za izradu rendera i CNC programa, razvoj i konstrukciju novih proizvoda, suradnju s predstavnicima investitora, a pored diplome treba mu još i poznavanje AutoCAD-a i Excela, kao i engleskog jezika te posjedovanje vozačke dozvole.

Proizvodanja namještaja

Zauzvrat, tvrtka nudi mogućnost zajedničkog smještaja, riječ je o poslu na određeno vrijeme, a specificirano je i da nema naknade za prijevoz. Riječ je o firmi registriranoj u Dardi koja se bavi proizvodnjom tapeciranog namještaja, a usmjereni su na opremanja hotelskih i ugostiteljskih objekata, ureda i privatnih domova. Dapače, prošle godine u samom centru Zagreba, u Gajevoj ulici, otvorili su i concept store, odnosno trgovinu u kojoj je moguće razgledati sve Modulove proizvode, vidjeti njihove kreacije ili razgovarati s ljudima koji stoje iza ovog brenda.

Nas je zainteresirao njihov oglas za posao zbog kojeg se posljednjih dana razvila i dosta žučna rasprava na hrvatskom Redditu pa smo ih i službeno kontaktirali kako bismo ih upitali zašto su diplomiranog inženjera ili doktora strojarstva spremni platiti tako malo te imaju li uopće zainteresiranih kandidata. Osim toga, je li činjenica da diplomirani strojari u Hrvatskoj vrijede tek minimalnu plaću razlog zbog kojeg dobar dio visokokvalificirane radne snage napušta zemlju u potrazi za novim poslom? Međutim, ono što se dogodilo nakon što smo direktoru kompanije Alenu Tokiću poslali nekoliko pitanja nismo mogli predvidjeti.

Naime, iako smo ranije u telefonskom razgovoru u Modulu dobili potvrdu kako je zaista riječ o plaći od 4.687 kuna bruto, Tokić je naknadno ustvrdio da je riječ o pogrešci, zahvalio nam te povukao oglas sa stranice.

Objašnjenje

"Prije svega želimo Vam zahvaliti na ukazanoj pogrešci, odnosno tipfeleru u iznosu koji se dogodio tijekom ispunjavanja obrasca. Zbog obujma posla i određenih okolnosti nismo bili u mogućnosti na vrijeme napraviti izmjenu oglasa. Navedeni natječaj je poništen", kazao je Tokić, a poveznica za oglas nakon toga doista više nije radila. Zašto jednostavno nisu ispravili iznos plaće, Tokić nam nije naveo, ali pojašnjava kako su zaposlenici najvažnija komponenta tvrtke te kako se trude biti dobar poslodavac i stvoriti pozitivnu radnu atmosferu.

"Djelatnost izrade namještaja spada u deficitarna zanimanja. Želja nam je razvijati našu djelatnost i omogućiti da se ne zaboravi stari zanat. Primjenom novih tehnologija uspijevamo u našem naumu. Naime, naša tvrtka je krenula s pet zaposlenih osoba 2014. godine te smo ulaganjem u znanje i razvoj znatno povećali broj zaposlenika", navodi Tokić.

Prema podacima iz izvješća kompanije, u njoj je 2020. bilo zaposleno 29 djelatnika, tvrtka je imala prihod nešto malo manje od 11 milijuna kuna, a prosječna plaća iznosila je 3.719 kuna. Dapače, troškovi radnika u toj firmi, prema podacima iz financijskih izvješća, čine tek 18.9 posto ukupnih rashoda društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 12:04