RASPRAVA O UTAJI

Nenad Stazić u Saboru o crnim fondovima: Kad svira himna držali su ruku na srcu, a u drugoj ruci nosili torbu

 Damjan Tadić/Cropix

ZAGREB - Ukidanje Financijske policije te prebacivanje njezinih poslova na Poreznu upravu izazvala je oštru saborsku raspravu oko utaje i nenaplaćenih poreza. Vladajući SDP optuživao je HDZ kako namjerno za vrijeme svoje vladavine podobnima nisu naplaćivali porezne dugove.

Niti za Laburista Nikolu Vuljanića nema nikakve sumnje da 45 milijardi kuna poreznog duga ne može biti slučajnost.

- U državi koja financijski ne stoji dobro isključivo se namjerno moglo dogoditi da je 45 milijardi neplaćenih poreza. - kaže Vuljanić koji smatra kako Porezna uprava u pravilu ne hvata kriminalce.

- Al Capone je pobio pola Chicaga ali je otišao 20 godina u Alcatraz onog trenutka kad je prevario na porezu. Naša Porezna uprava to ne radi. Pa, ako kriminalci prođu policiji kroz prste, gdje im je kraj?! Zapravo zna se - postaju ugledni poslovni ljudi - kaže Vuljanić.

Nakon rasprave Vuljanić je ustvrdio kako Porezna uprava ima porez koji je svaki građanin platio, ali i uvid u imovinu svih građana, i kad se to dvoje usporedi, a netko je kupio novi Porsche, a lani nije platio ni kunu poreza, netko bi ga trebao pitati otkud taj novac.

- U Hrvatskoj pranja novaca zapravo nema, vi možete danas prodati jednu lijepu kutiju droge, staviti novac u crnu torbu otići u Dubrovnik i kupiti stan, nitko vas neće pitati odakle vam to ako ste platili pet posto poreza na promet nekretninama - slikovito je opisao Vuljanić.

SDP tvrdi kako su dosada i Financijska policija, Porezna uprava, Inspektorat pa i Ured za sprečavanje pranja novca bili u funkciji korumpirane politike.

- Ta vlast nas je svojim načinom vladanja dovela do minusa od preko milijardu dolara - naglasila je Ingrid Antičević Marinović.

Iz najveće vladajuće stranke stoga poručuju kako treba otvoriti papire koji će pokazati kome su se opraštali dugovi, a čije su se obitelji bez ikakvog razloga zavele u crno.

- Zbog minornog duga oduzimale su se kuće, a državu nije bilo briga naplatiti alarmantni dug. Tu se radilo u umišljenom činjenju jer se podilazilo onima "koji su naši", a onima "koji su njihovi" se ogulilo kožu - tvrdi Antičević Marinović.

Kasnije je u izjavi novinarima, još dodatno "zaparila" svoju izjavu:

- Poznate su javnosti velike tvrtke kojima se popušta, nisu platile sve, dobavljače, kreditore, državu, koji eto zapošljavaju tobože veliki broj radnika, a tim radnicima se ne isplaćuje ono što im se treba plaćati. To je jedna pojava, a imena je bezbroj. U ovoj ozbiljnoj stvari ta imena nisu nikakva tajna, te podatke bi se moglo dobiti od mjerodavnih jer ne bi bilo zgodno da ja nekoga preskočim.

Njezin stranački kolega Franko Vidović upozorio je kako je primjerice u šest mjeseci 2010. Financijska policija obavila samo 62 nadzora i utvrdila utaju poreza na dohodak u iznosu od 89 milijuna kuna.

- A stručnjaci tvrde da je stvarna brojka na stotine puta veća. I to je stvarni razlog za ukidanje financijske policije - kaže Vidović.

Nenad Stazić nije propustio govoreći o utaji poreza spomenuti i financiranje HDZ-a iz crnih fodnova.

- Na koju se to dobit ne plaća porez? Nije to samo šverc cigareta, niti droga. To je sva ona količina novca koja se u nekakvoj torbi prenese s jednog mjesta na drugo. Onaj tko je torbu donio, i onaj tko ju je primio pa stavio u sef - prevarili su hrvatski narod. Kad svira himna drže ruku na srcu, a u drugoj ruci nose torbu! - slikovit je bio.

Stazić koji je kritizirao bivšu vlast i zato jer nije stavila u funkciju OIB te preko njega kontrolirala imovinu.

- I preko njega bi se moglo pitati: slušaj ako imaš toliko satova i toliko slika, da vidimo koliko si poreza platio kroz sve ove godine i jesi li mogao toliko zaraditi - rekao je Stazić aludirajući na bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 04:18