ODGOĐENO SUĐENJE

Nenad Bjelica uzalud došao, Zoran Mamić otkazao punomoć odvjetniku: ‘Mail je stigao u 20.17...‘

Nije bilo uvjeta da se održi rasprava, pa je sve odgođeno, a bivši trener Dinama i Osijeka nije dobio priliku dati svoj iskaz

Nenad Bjelica sa suprugom

 Vlado Kos/Cropix

Nenad Bjelica, bivši trener Dinama i Osijeka i njegova supruga Senka uzalud su doputovali iz Klagenfurta u rodni Osijek, kako bi na Županijskom sudu dali svoj iskaz na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim optuženima u aferi Dinamo II. Naime, rasprava koja je trebala biti održana ovog ponedjeljka na kraju je odgođena, jer je Zoran Mamić, jedan od optuženih kojemu se inače kao i bratu mu Zdravku sudi u odsutnosti, otkazao svoju punomoć branitelju Miji Golubu, koji o tome sud obavijestio e-mailom u nedjelju navečer u 20,17 sati.

Otkaz u nedjelju navečer

- Sinoć u 20,17 sati stigao je e-mail kojim nas kolega Golub obavještava da mu je optuženi Zoran Mamić otkazao punomoć i da ne želi da se u ovom predmetu poduzimaju bilo kakve daljnje radnje, a on će, kako nas je obavijestio, u međuvremenu angažirati novog branitelja. S obzirom na to da su Nenad i Senka Bjelica doputovali iz Austrije, a druga dvojica svjedoka iz Zagreba, moj je prijedlog da ih saslušamo izvanraspravno, no ako vi niste s time suglasni, onda ćemo ih otpustiti kući – rekao je Davor Mitrović, predsjednik sudskog vijeća. Međutim, i tužitelj USKOK-a Sven Mišković i branitelji optuženih složili su se da zbog činjenice da na raspravi nema Zorana Mamića, kao ni njegovog branitelja, nema ni uvjeta da se rasprava održi. Mitrović je potom rekao kako će spis proslijediti Predsjedništvu suda, s prijedlogom da Zoranu Mamiću odredi branitelja po službenoj dužnosti i to osječkog odvjetnika Alana Čurika, koji je na raspravama već sudjelovao kao zamjena Miji Golubu.

- Kolega Čurik je ove godine bio je na devet rasprava i prošle godine na jednoj. Kako bismo nastavili kontinuitet održavanja rasprava, a što je i u korist optuženika, njega ćemo predložiti kao branitelja po službenoj dužnosti, a raspravu ćemo nastaviti prema unaprijed dogovorenom rasporedu sutra. No, nećemo saslušavati svjedoke koji su bili predviđeni i javit ćemo im da ne moraju doći, već ćemo pregledati dokumentaciju, konkretno smrtovnice svjedoka u ovom postupku koji su u međuvremenu preminuli - najavio je Mitrović, na što se za riječ javio Ivan Stanić, branitelj optuženog Marija Mamića.

Novi branitelj

- Neprihvatljivo je da netko u ovakav predmet ulazi nepripremljen i ja vjerujem da ni kolega Čurik, ako će držati do sebe, neće prihvatiti obranu bez da se prije toga upozna sa spisom – rekao je Stanić. Čurik, naime, kao zamjena Golubu jest dolazio na rasprave, ali on se u toj poziciji uopće nije dužan upoznavati sa spisom i proučavati ga. Drugim riječima, ako ga Predsjedništvo Županijskog suda u Osijeku i imenuje braniteljem Zorana Mamića po službenoj dužnosti, Čurik ima pravo tražiti određeno vrijeme da se upozna s optužnicom koja je, podsjetimo, napisana na čak 695 stranica, a u spis je osim izjava 193 svjedoka, priloženo i 5.923 materijalnih dokaza na nevjerojatnih 60.000 listova. Inače, u ovom kaznenom postupku svaki optuženik i njegov branitelj moraju biti na raspravi kako bi se ona mogla održati. Ako samo jedan od njih izostane, rasprava se mora odgoditi. S obzirom na tu činjenicu, Mitrović je bio primoran odgoditi raspravu, a novo okupljanje, zakazao je za utorak 11. lipnja. No, upitno je hoće li i ta rasprava biti održana, ako Čurik ili neki drugi branitelj Zorana Mamića zatraži vrijeme za upoznavanje sa spisom. Inače, ime Nenada Bjelice i njegove supruge Senke svojevrsno je iznenađenje s popisa svjedoka, jer je Bjelica u Dinamo došao u svibnju 2018. godine, odnosno nakon inkriminiranog vremena obuhvaćenog ovom kaznenim postupkom. No, doznali smo da je riječ o nekom poslovnom odnosu između njega i Marija Mamića prije Bjeličinog dolaska u Dinamo, a vezano uz tzv. image rights.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. lipanj 2024 14:23