UNOSAN BIZNIS

Nemile scene na Kornatima, stigle i kamere HRT-a, morala reagirati i policija: ‘Tu sam 12 godina, ovo još nisam doživio!‘

Brodari negoduju zbog nedefiniranih vezova u gotovo svim kornatskim uvalama

Kornati, Šime Perkov

 /Screenshot Hrt

Izletničke ture brodom u Nacionalnom parku Kornati posjetiteljima su vrlo atraktivne, no brodari negoduju zbog nedefiniranih vezova u gotovo svim kornatskim uvalama, na rivama koje nisu pod koncesijom. Prozivaju tamošnje ugostitelje, ali i Nacionalni park, prenosi HRT.

Vlasnik putničkog broda Šime Perkov na Ravnom Žaknu pristaje 12 godina. No ne i posljednjih dana!

- Vidio sam komad slobodne rive, mislio sam da je to to što mene čeka, jer inače mi se javljamo ili Parku ili Bruni Dragičeviću. Ja stajem za rivu, osoblje restorana mi baca konop u more na jako nezgodno mjesto, govori Šime Perkov,

I tu nastaju ružne scene! S brodom punim turista jedva uspijeva pristati i pritom dolazi do verbalnog sukoba s osobljem restorana.

- Ja sam mu poslao poruku da ćemo mu u 12 sati osloboditi jedno mjesto. Zamoliti jednog gosta da se odveže i da ode. On je došao pola sata prije i ispao je eksces, tvrdi Bruno Dragičević, vlasnik ugostiteljskog objekta na Ravnom Žaknu.

Intervenirala je i policija. I odredila Perkovu mjeru zabrane privezivanja na tom mjestu u trajanju od 8 dana.

- Moje pravo na rad je time ograničeno, poručuje Šime Perkov.

Za za sve su krivi nerazjašnjeni upravljački odnosi na kornatskim rivama. Granica pomorskog dobra je nedefinirana, pa koncesiju dosad nije mogao dobiti ni vlasnik restorana, a to ne može ni Park.

- Gospodarska koncesija je nešto što javna ustanova ionako ne može zatražiti, jer se takvom vrstom djelatnošću, kao priveza ili djelatnošću marina, javna ustanova i ne može baviti. Koncesiju nema nitko nego ACI Piškera, ističe Šime Ježina, v.d. ravnatelja Nacionalnog parka Kornati.

Sve ostale rive su javne, pa privezivanje funkcionira po sustavu - tko prvi, njegovo mjesto!

- I nitko nema pravo odvezati ničiji brod, isto kao što nitko nema pravo na silu doći na nečije mjesto. Sav nered u samoj rivi, za njega je i dalje zadužena Kapetanija. Za bilo kakve ozbiljnije prekršaje, zadužena je policija, naglašava Šime Ježina, v.d. ravnatelja Nacionalnog parka Kornati.

Zato su se brodari obratili i Županiji, a ona prijavu proslijedila mjerodavnim institucijama.

- Carini, tj. Poreznoj upravi i pomorskoj inspekciji, tj. Lučkoj kapetaniji, kaže Marko Jelić, šibensko-kninski župan.

U međuvremenu su na otok stigle inspekcije.

- Bilo je 6-7 inspektora. Utvrđivanje pomorskog dobra, samog rada restorana itd. Manje-više nalaz mislim da je u redu, kaže Bruno Dragičević, vlasnik ugostiteljskog objekta na Ravnom Žaknu.

Tvrdnje o uzurpaciji rive odbacuje, a ovog ljeta podnio je i zahtjev za dobivanje koncesije. Nju po novom Zakonu ima pravo tražiti.

- Naša namjera je da se ta riva stavi pod kontrolu nekog koncesionara koji će uvesti red da ne bi došlo do ovakve nemile scene kakve su se dogodile sada, kaže Bruno Dragičević, vlasnik ugostiteljskog objekta na Ravnom Žaknu.

Cijeli VIDEO prilog HRT-a pogledajte na sljedećem linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:00