ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Nemamo ništa a priori protiv Dobronića. Ako se mene pita, bilo bi briljantno da je i šef Vrhovnog suda porijeklom s Hvara‘

‘Hrvatska je odlučila poslati i jedan kanader Turskoj, a nama zbog toga nije i neće faliti neki avion za gašenje požara‘
Andrej Plenković
 Ranko Suvar/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u posjetu je Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u bazi u Divuljama, udaljenima samo nekoliko kilometara od područja kojim je posljednjih dana harao veliki požar.

- Vidi se da smo u protekle tri, četiri godine ostvarili veliki napredak. Velika je sinergija vatrogasaca, policije, vojske, dobra je suradnja sa županijama, općinama... Drago mi je da nije bilo nikakvih žrtava, da nije bilo šteta na kućama, rekao je premijer.

Komentirao je i činjenicu da je Hrvatska poslala i jedan kanader u Tursku.

- Hrvatska je odlučila poslati i jedan kanader Turskoj koja se bori s velikim požarima. Toliko smo zasad mogli dati, a gledamo i kako pomoći prijateljskim državama i u budućnosti. Mi donosimo takve odluke na temelju struke. Hrvatska ima 6 kanadera, 6 air-tractora i nikad nećemo donijeti odluku kojom bi se dogodilo da nama zbog toga 'fali' neki avion za gašenje požara.

Upitan o novom rastu broja zaraženih stanovnika i o tome kako će utjecati na sezonu, premijer je rekao da se vidi da su se ljudi zaželjeli Hrvatske.

- Ove brojke iz srpnja su bolje od srpnja iz rekordne 2019. godine. Dolazi nam manje ljudi, ali više troše. Zadovoljan sam i čestitam i ministrici turizma, HTZ-u i drugim djelatnicima u turizmu. Čini se da ćemo na kraju godine biti na 65 do 70 posto prometa iz 2019. godine, rekao je premijer.

Upitan o tome kako će se odvijati ceremonija u Kininu na obljetnici Oluje, Plenković je rekao da očekuje da sve prođe u redu.

Zamoljen da komentira izjavu predsjednik Milanovića da je Ustavni sud "stranački sud", Plenković je rekao da to nije tako.

- Nitko nije mijenjao zakon da bi pritisnuo aktualnog predsjednik Republike u smislu da mu se nameće neka procedura izbora Vrhovnog suda.

Na pitanje može li sudac Dobronić, kojeg je Milanović istaknuo kao svojeg kandidata za novog šefa Vrhovnog suda, imati potporu HDZ-a u izboru za predsjednika Vrhovnog suda, premijer je rekao:

- Naša je pozicija bila poštovati proceduru, a prethodna kandidatura nije uspjela jer je kandidatkinja bila kandidirana mimo procedure. Tu nije bilo difamiranja niti ponižavanja profesorice Đurđević. Što se tiče suca Radovana Dobronića, ni protiv njega nemam apriori unaprijed ništa. Vidjet ćemo kakav će biti njegov program, što će o njemu kazati nadležni saborski Odbor za pravosuđe i opća sjednica Vrhovnog suda, i nakon toga ćemo donositi odluke, rekao je Plenković u Divuljama.

- Na presici smo saznali tko je kandidat, dok još javni poziv traje. Vodite računa o toj metodologiji, upozorio je Plenković.

- Nemam ništa protiv Dobronića, dapače, to je briljantno: premijer porijeklom s Hvara, ministar zdravstva porijeklom s Hvara, pa ako bude i predsjednik Vrhovnog suda porijeklom s Hvara, ja ću reći da je to super, bolje nego što bih ja sam izabrao, dodao je.

Upitan o tome kako vidi novog Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, Christiana Schmidta, Plenković je rekao da je riječ o agilnom čovjeku od kojeg očekuje da pomogne napretku BiH, ali i položaju Hrvata u toj zemlji.

- Mislim da je razuman, da će tražiti kompromise, voditi računa o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, a osobito o pravima Hrvata kao najmalobrojnijem konstitutivnom narodu, kazao je, napomenuvši da mu je prije dvije godine u Berlinu uručio hrvatsko odličje.

- Ja od njega očekujem jedan agilan, aktivan pristup na dobrobit svih, a isto tako i da Hrvati budu u ravnopravnom položaju, zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:08