PREGLED TJEDNA

Neki traže stvarnog vlasnika kompanije, drugi naplatu duga, a treći su skromni - traže samo poštene izbore

Kako glasovi birača ne vrijede jednako u cijeloj zemlji, postavlja se pitanje hoće li rezultati idućih izbora biti poništeni?
 Hanza Media/

Tko je stvarno (i je li uopće?) kupio najveću hrvatsku prehrambenu kompaniju još uvijek nije sasvim jasno. Arapski investitor tvrdi da je on taj, a uprava tvrtke da o tome pojma nema. "Ni mi ne znamo ništa o tome, nitko nas nije tražio dopuštenje", iznenađeni su i u hrvatskoj Vladi. "Mi nemamo više ništa s Fortenovom", tvrde pak iz centrale ruske Sberbanke. Informacijski kaos, specijalni rat i političko-ekonomski triler o prodaji najvažnije hrvatske tvrtke na kojoj su padale Vlade započeo je iznenada ovaj tjedan noćnom akcijom preuzimanja više od 43 posto većinskog udjela u bivšem Todorićevom carstvu. Navodno iskuski arapski ulagač kupio je od Rusa udio u Fortenovi, ali nije još uvijek jasno je li to napravio u skladu sa zakonom.

Dok neki traže novog vlasnika Fortenove, Porezna uprava traži da joj dužnici uplate 8,5 milijardi kuna. I ove su godine objavili listu srama najvećih poreznih dužnika na kojoj su se našla i neka zanimljiva imena. Rekorder je i dalje "kralj papira" Marinko Mikulić sa 186,9 milijuna kuna, a na listi se našlo čak i Sveučilište u Zagrebu, ali i Ministarstvo znanosti. Poreze nisu plaćali ni brojni sportaši, poput Dinamova nogometaša Theophilea Catherinea, a među najzvučnijim imenima je i ono sina Zdravka Mamića, Marija Mamića, koji državi duguje 6,5 milijuna kuna. Bivši nogometaš Dino Drpić duguje 850.000 kuna. Na listi su se, među ostalima, našle direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld, direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, ali i poznata voditeljica Renata Sopek. Irena Weber skrušeno je priznala svoj propust i tvrdi da je dug već uplatila nakon što su je nazvali novinari.

Dok jedni traže vlasnika prehrambenog diva, drugi naplatu poreznih dugova, treći su skromniji - traže samo poštene izbore. Kako glasovi birača ne vrijede jednako u cijeloj zemlji postavlja se pitanje hoće li rezultati idućih izbora, ukoliko se ne preurede izborne jedinice, biti poništeni? Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović već je uputio Saboru upozorenje oko toga, istaknuvši kako su Popisom stanovništva utvrđena još veća odstupanja u broju birača po izbornih jedinicama. Stručnjaci su, pak, upozorili kako imamo još šest mjeseci vremena da bi se izbjegla katastrofa, a profesorica Sanja Barić navela je kako Ustavni sud, nakon svojih izvješća i priopćenja u kojima je upozoravao da glas svakog birača ne vrijedi jednako, ne bi mogao tolerirati još jedne izbore po istome modelu.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković pokazao je za političara neobičnu hrabrost, jedan je od rijetkih HDZ-ovaca koji je se oglušio o naredbe šefa Andreja Plenkovića koji je članovima svoje stranke dao instrukcije da bojkotiraju predsjednika države Zorana Milanovića. Franković je, naime, dočekao predsjednika i njegovo izaslanstvo u Dubrovniku te su zajedno položili vijence na braniteljskom groblju. Dubrovački gradonačelnik je tim potezom, bez obzira na odnose s Milanovićem, pokazao da poštuje institucije države, no Plenković mu taj neposluh zasigurno neće oprostiti ni zaboraviti. Plenković je, naime, još prije pola godine otvoreno najavio kako će Milanovića "bojkotirati u svakom smislu", zbog toga što je predsjednik njegovu Vladu nazvao korumpiranom, HDZ banditima, a njega udbaškim gojencem.

U susjednoj Srbiji nikada nije dosadno. Za politički show redovito su zaduženi predsjednik države Aleksandar Vučić i njegovi trbuhozborci. Sada su se prepali drona koji je letio iznad vojarni, pa su dizali MIG-ove i naposljetku srušili jednu bespilotnu letjelicu. Istovremeno, novi je ministar obrane Miloš Vučević odlučio vratiti obvezni vojni rok. Vojnike će mamiti povoljnijim uvjetima za kupnju stana, rezervisti bi imali prednost pri zapošljavanju i prioritet pri upisu djece u vrtić.

Ovog tjedna zabavno je bilo i u našem dvorištu. Doznali smo da nam nije bio dovoljan Fond za privatizaciju, AUDIO, CERP, Središnji državni ured, pa čak ni posebno ministarstvo - i da bi sada potpuno nova agencija trebala napokon transparentno i profesionalno nadzirati rad državnih tvrtki. Barem na papiru. Osniva se nova agencija koja bi Vladi trebala predlagati stručnjake za popunjavanje nadzornih odbora državnih tvrtki, a oni bi potom, barem je tako zamišljeno, birali profesionalne uprave. Ne, nije prvi april.


*Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.


Na newslettere Jutarnjeg lista možete se pretplatiti OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:00