ČAGALJ IZVISILA

Nekad se divila Karamarku, a danas je skoro postala ministrica: ‘Ne znam što se dogodilo...‘

Do promjene je došlo doslovno u zadnji čas, zbog čega je Čagalj ostala bez ministarske fotelje

Mirjana Čagalj

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

"Uspjeh nikada ne dolazi preko noći", životni je i poslovni moto Mirjane Čagalj, koja je kratko vrijeme slovila kao potencijalna nova ministrica prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Na kraju se premijer Andrej Plenković ipak odlučio za iskusnog stranačkog vojnika Branka Bačića.

Do promjene je došlo doslovno u zadnji čas, zbog čega je članica Nadzornog odbora Hrvatskih cesta i savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet ostala bez ministarske fotelje.

Potvrdila je to sama Čagalj za 24sata. Rekla je da ju je nazvao premijer i rekao da je prošla i koalicijske partnere, no da se ipak odlučio za Branka Bačića.

- Rekao je da je on već upoznat s cijelim sustavom koji bi trebao reorganizirati obnovu i ponudio mi je da ja budem u njegovom timu. Ne znam što se dogodilo - rekla je kratko Čagalj.

Voli tenis

Čagalj je rođena u Splitu 12. listopada 1966., a u njezinu životopisu je navedeno da se aktivno bavi sportom od sedme godine te je nositeljica brojnih državnih priznanja. Njezina je sportska ljubav tenis.

"Još od svoje sedme godine treniram tenis, a igrala sam sve do fakulteta i onda još dvije godine nakon diplome u Wiesbadenu, gdje sam uz igranje tenisa za pokrajinu radila u jednoj američkoj IT tvrtki. U tenis su me usmjerili liječnici, i to zbog problema s vidom. Imala sam strabizam i vjerovali su da će mi praćenje loptice pomoći... Uglavnom, bavljenje sportom mi je obilježilo život i naučilo me vještinama koje su mi puno pomogle u karijeri. Na teniskom terenu si sam sa sobom i nema ti tko pomoći. To je lekcija od koje sam imala puno koristi u životu, koja mi je dala samopouzdanje i vjeru u sebe", kazala je Mirjana Čagalj novinarki Slobodne Dalmacije Diani Barbarić u intervjuu objavljenom u svibnju 2015., a tada je napisano da će je dobri poznavatelji tenisa bolje znati po djevojačkom prezimenu Bućan.

image

Mirjana Čagalj

Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Mirjana Čagalj diplomirala je 1990. na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Te je godine ta diplomirana inženjerka građevinarstva bila i suradnica na projektima kanalizacije i uređaja za pročišćavanje na Građevinskom fakultetu u Splitu, potom 1991. - 1992. stječe radno iskustvo kao suradnica na razvoju kompjutera (Unimex Computers, Wiesbaden). Razdoblje 1992. - 1993. za nju je u znaku razvoja pionirskog pogona (Tenis centar Stobreč d.o.o.), od 1991. do 1995. bila je angažirana kao suradnica na razradi projekata (Termofriz inženjering Split, Brodogradilište u Splitu, Hrvatske ceste d.o.o. u Splitu). Od 1993. do 2013. bila je tehnička direktorica u splitskoj tvrtki Bumes, od 2013. do 2015. izvršna direktorica u zagrebačkom Metroholdingu, gdje je bila zadužena za realizaciju projekata, a od siječnja 2017. do prosinca 2018. v.d. predsjednice Županijske komore Split, a na dužnosti potpredsjednice HGK je od 2015.

Motivirao ju Karamarko

Od 2012. Čagalj je vanjska članica Saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, a članica je i Nadzornog odbora tvrtke Hrvatske ceste. U njezinu životopisu na stranicama HGK istaknuto je da je dobitnica nagrade KOLOS za dostignuća u graditeljstvu, dok je 2019. dobila nagradu za Europsku osobu za područje poslovnih udruženja. Primila je i priznanje za poseban doprinos suradnje komora, gradova i sveučilišta u Jadransko-jonskoj regiji te za izniman doprinos razvoju i unapređenju regionalne suradnje FORUM-a AIC i Privredne komore Bosne i Hercegovine. Izdvojeno je također da je dobitnica počasne titule za ambasadoricu makro-regionalne strategije za doprinos jačanju gospodarske i političke suradnje u jadransko-jonskoj regiji 2021. godine, kao i Povelje LUMINA MOSTARIENSIA za poseban doprinos međuregionalnoj suradnji.

image

Mirjana Čagalj

Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Kad je riječ o angažmanu u politici, kako je izjavila u spomenutom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, premda je godinama u HDZ-u, politikom se odlučila aktivnije baviti tek kada se dovoljno dokazala u svojoj struci.

"Osim toga, dodatnu motivaciju sam dobila kada je za šefa stranke izabran Tomislav Karamarko. On je jako sposoban političar, zna slušati i motivirati ljude. Vjerujem da će kao budući premijer izvući Hrvatsku iz krize", kazala je te 2015. godine Mirjana Čagalj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:16