Mladen Cesarec

Nekad je radio na benzinskoj, a danas sanja Bučograd: ‘U njemu ću organizirati bučijade i otvoriti muzej‘

Ulje s OPG-a Mladena Cesarca bilo je šampion 4. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe-Adria

Mladen Cesarec

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Izbor za najboljeg mladog poljoprivrednika/poljoprivrednicu, koji će predstavljati Hrvatsku na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika, ušao je u završnu fazu. Stručni ocjenjivački sud odabrao je 20 najboljih.

Ovo su njihove priče


Mladen Cesarec, čini se, sve radi s lakoćom, pa i nezahvalan posao poljoprivrednika. Kad on govori o svojemu imanju, dosadašnjem radu i planovima, osmijeh i entuzijazam uvijek su tu. Ili je proizvoditi bučino ulje bolja niša od ostalih poljoprivrednih poslova ili je Mladen jednostavno takav - optimist. Ni u jednoj rečenici nije rekao da bilo što od nekoga očekuje, ali sigurno bi mu pomoglo. Recimo da završi ono što je započeo - Bučograd.

Kad namjernik dođe u Stubičku Slatinu kod Oroslavja i pita za OPG Cesarec, ljubazni domaćini će reći "tamo gdje su iglui, ne možete pogriješiti". Pa smo krenuli tražiti iglue, ma što to bilo, mislili smo. I zaista, lako smo našli imanje s kućnim brojem na glavnoj cesti, ali povučeno unutra pa se prometnica i ne primjećuje. Samo priroda s kamenom prizemnicom, trijemom, a uokolo na travnjaku pet-šest - iglua. I sami bismo te nastambe tako nazvali da nas tko pita. Polukružnog oblika s ulaznim "vratima", veliki nekoliko kvadrata, idealni su za dječju zanimaciju.

image

Mladen Cesarec

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mladen Cesarec s djevojkom

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mladen Cesarec s djevojkom

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Radionice za djecu

- Vidio sam u nekom oglasu da rashoduju te iglue, koji su jedne godine bili ugostiteljski objekti na zagrebačkom Adventu. Već su se spremali baciti ih. Odmah su me podsjetili na buče pa sam ih kupio, jer već sam i imao viziju da ću napraviti kalupe buče. Ovo mi je bilo gotovo rješenje, samo ću ih obojiti u narančasto s poprečnim linijama, a u njima će, kad otvorimo turističku destinaciju Bučograd, recimo, biti radionice za djecu - kaže Mladen. Ideja mu je tu prezentirati Zagorje, svoje proizvode, imati kušaonicu.

- Planiram organizirati Bučijadu, na kojoj bi se predstavilo više OPG-ova. U potkrovlje ćemo smjestiti muzej posvećen bučinu ulju. Ovo je bilo prazno zemljište koje smo kupili prije dvije godine i odonda ga uređujemo - kaže.

OPG Cesarec dosad je prošao na mjeri 6.4.1. za zajednički nastup na tržištu.

- Okupio sam još tri OPG-a i informatičku firmu pa zajedno nastupamo na zagrebačkom tržištu. Odlazimo na sajmove kao pokretna trgovina i imamo lokal na križanju Zvonimirove i Šubićeve ulice, "Štacun". Mi prodajemo bučino i orahovo ulje, jedna gospođa med. OPG s brašnima i jedan sa sibirskim borovnicama. Zagreb za nas nije novo tržište, u osam godina koliko postojimo već smo se etablirali - kaže Mladen.

S hotelima na moru ne surađuju, jer je njima, tvrdi, sve preskupo. Štovatelja kvalitetnog bučina ulja ionako ne manjka. Hotel Tuhelj radi s njihovim uljem pa im se gosti koji su ga ondje kušali nerijetko jave i postaju stalni kupci. Ulje putem dva lanca plasiraju u 150 dućana u Hrvatskoj.

image

Mladen Cesarec

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mladen Cesarec

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mladen Cesarec

Zeljko Hajdinjak/Cropix

- Godišnje proizvedemo 4000 litara ulja. Radimo na 55 hektara zemlje, oko 20 hektara godišnje su buče zbog plodoreda.

Iako još u fazi uređivanja, već se sad može naslutiti kako će na kraju sve izgledati. Bit će to originalni prostor. Zgrada je prizemnica, ispred nje je trijem, iza velika terasa s balama sjena kao stolicama. Taj će dio dodatno proširiti. Šuma je iza leđa. Nedavno je svratila grupa na team buildingu i otišla puna dobrih dojmova.

- Imamo bučina ulja u bocama raznih veličina, pa i u keramičkim u kojima je ulje plasirano u duty free shop na aerodromu. Proizvodimo i hladno prešano suncokretovo ulje, bučino brašno, koštice u čokoladi, pesto od buče, orahovo ulje. Svako malo osmislimo još koji proizvod - kaže. Baklave od bučina brašna, kojima nas je ponudio, najfinije su koje smo kušali. Peče ih Mladenova djevojka koja s njim ravnopravno radi na imanju. Što zatreba, rado odradi i Mladenov 12-godišnji sin, za kojeg se nada da će jednom nastaviti s njegovim poslom.

Povezivanje s turizmom

Mladenove vizije imaju i konkretno uporište. Njegovo je bučino ulje šampion 4. Međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe-Adria, najkonkurentnijeg natjecanja što se tiče bučina ulja jer na njoj nastupaju Slovenci, Austrijanci, Mađari i Česi te sjajni Varaždinci, koji po broju medalja prestižu susjede i Mladenu su zapravo ostali jedina prava konkurencija. Bez zadrške su priznali da je Cesarec ove godine bio najbolji.

Na Facebook profilu OPG-a Mladen Cesarec je u opisu napisao: "Ovo je priča o trudu i upornosti, o približavanju prirodi i shvaćanju važnosti uzgoja kvalitetne hrane".

image

Mladen Cesarec

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mladen Cesarec

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Mladen Cesarec s djevojkom

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Na dan našega posjeta, u utorak, Mladen je napunio 40 godina, što znači da se na natječaj za najboljeg mladog poljoprivrednika prijavio u zadnjem trenutku, jer to je dobna granica za prijavu. Mladen Cesarec prije je 16 godina radio na benzinskoj crpki.

- Kad su nam pogoršali uvjete rada i smanjili plaću, odlučio sam krenuti dalje i promijeniti posao. Počelo je s malo novca, sad ga treba sve više. Kad završimo ovu mjeru, javiti ćemo se na još neku. Nismo megalomani, želimo zadržati kvalitetu, prepoznati smo na tržištu, možda ćemo samo kupiti ili unajmiti još koju parcelu. Ovo što radimo povezali bismo s turizmom i u tome vidimo svoju budućnost - zaključio je.

image

Pasica Mladi poljoprivrednik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:26