KONAČNO SE POMIČE

‘Neka nam novi dom bude i manji, samo da zimu na Baniji dočekamo pod krovom‘

Ova gradilišta ne nalikuju onima na kakva smo se navikli. Čišća su, uokolo nema gomile materijala...

Obitelj Horvat iz mjesta Stari Farkašić

 Željko Hajdinjak/Cropix

Svijetlo roza stiropor. Tako će laik opisati prepoznatljivost gradilišta na kojemu se gradi zamjenska kuća na Baniji. Bilo da su temelji već gotovi ili se čeka na ulijevanje betona, pola metra buduće kuće koji strše iz temelja opasani su pastelnim materijalom. Radi se o XPS ploči za hidroizolaciju ispod temelja kuće.

Ova gradilišta ne sliče onima na kakva smo navikli. Čišća su, uokolo nema naslaganog materijala, puno radnika ni energičnog tempa.

Otkad je 4. veljače počela gradnja prve zamjenske kuće na Baniji, dosad su, manje-više, završeni temelji prvih 30 kuća. Vlasnicima je važno jedino da je nakon više od godinu dana, otkad im je razoran potres srušio dom, napokon i počela gradnja novog. Ne žale se ni što će im nova kuća uglavnom biti manja od prve.

Vrt i ružičnjak

Gledaju kontejner u dvorištu i na njegovu mjestu danas mogu već zamisliti vrt, ružičnjak ili jednostavno travnjak. Taj će dio dvorišta posebno urediti kako ih ni s čim ne bi podsjećao na ledenu zimu i pakleno ljeto pod limom. Montažna kuća obitelji Kezić u Petrinji jedna je od mnogih koja će biti značajno manja u odnosu na onu srušenu. To ih nimalo ne brine, niti im smeta. Samo nek' je čvrsti krov nad glavom.

- Vrlo brzo nakon potresa naručio sam elaborat za koji sam znao da će trebati. Isto sam tako znao da će ubrzo doći dan kad će za taj dokument trebati dugo čekati. Zato sam odučio sam platiti 6000 kuna i vjerujem da su baš čisti papiri i kompletirana dokumentacija razlog što se tu gradi jedna od prvih kuća - iskren je Mario.

image

Mario Kezić

Željko Hajdinjak/Cropix

Trojica radnika, dva Moslavca i Nepalac, baš su dovršili gablec. Nama laicima ovo gradilište ne izgleda kao da su radovi odmakli.

- Imali smo nevolju da je odmah nakon otvaranja gradilišta pala kiša i usporila posao, ali to je nadoknađeno i sve ide svojim tijekom. Vjerujem da će kuća biti gotova za 120 dana kako je predviđeno. Sutra očekujemo beton za temelje, a onda slijedi ono najsporije, sušenje. Dinamika je 60 dana za gradnju temelja i 60 za konstrukciju.

Ove zamjenske kuće se godinu dana nakon potresa grade temeljem odluke Ministarstva graditeljstva, a gradnju organizira Središnji državni ured. Ravnatelj tog Ureda, Gordan Hanžek, još je na početku gradnje prve zamjenske kuće rekao kako je siguran da će gradnja ići brzo. I brže nego što su službeni rokovi. Stoga kaže da će u godinu dana sagraditi i više od 300 najavljenih kuća.

Do početka gradnje u veljači za zamjenske kuće na Baniji bilo je predano 1035 zahtjeva.

Grade se tipske kuće i, ovisno o broju članova domaćinstva, velike su 55 ili 75 kvadrata. Predviđene su i kuće od 85 četvornih metara za obitelji s pet ili više članova, ali za njih ponuditelji "zbog tehničkih problema", rečeno je, nisu dobili projekt.

Mikser s betonom

Vlasnik bira način gradnje, zidani ili montažni objekt građen suhom, drvenom gradnjom. Montažne se nude kao brža opcija. Dva manja tipa kuće samostojeće su prizemnice. Ona od 55 kvadrata ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak, kuhinju, kupaonicu i blagovaonicu te terasu veliku 17 i pol kvadrata.

Vijek trajanja kuće je 50 godina. Postupak se vodi po tri zakona: Zakonu o obnovi, Zakonu o javnoj nabavi i Zakonu o gradnji.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Prvih 30 montažnih kuća gradi tvrtka Mipek iz Križa, čija je ponuda od 20,8 milijuna kuna bila najjeftinija. Natječaj je bio raspisan 9. prosinca s rokom dostave ponuda 23. prosinca.

Marija Vratarić je čekala radnike da zaliju betonski temelj za buduću terasu. Preduhitrila ih je ekipa koja diže konstrukciju, dio je već dignut, ali ne može se nastaviti dok svi temelji ne budu gotovi. Upravo tijekom našeg razgovora stigli su radnici i čeka se mikser s betonom. Obitelj je bila vlasnik jedne od tradicijskih, drvenih turopoljskih kuća. One pokraj kojih na stupovima od struje često bude rodino gnijezdo. Marija je teško stradala u potresu, pukla joj je kralježnica i dugo je bila u bolnici iz koje se vratila u kontejner.

image

Obitelj Vratarić

Željko Hajdinjak/Cropix

Kad spomenemo da je godinu dana bilo predugo čekati na početak gradnje, voditelj građevinskih radova Branko Šafran ne da na državu.

- Ja sam sebi zidao kuću, sve iziskuje vrijeme. Na moru se kuća počne graditi u rujnu, a u ožujku je useljiva. Vlaga mora izaći, zidanje je voda, kuća se mora osušiti. Po mojem iskustvu, za podizanje zidane kuće treba godinu i pol - kaže Šafran.

I Katica Horvat u Starom Farkašiću čeka mikser s betonom. Rekli su da će doći danas, ali je inženjer javio da nema betona. Sutra će, obećava.

Njezinu su kuću, kaže nam, počeli graditi prije dva tjedna, ali kiša ih je vratila unatrag. Ona je izabrala zidanu kuću, ima pravo na 55 kvadrata. Gradi je Braniteljska socijalna radna zadruga Izbor plus.

- Zvao me inženjer Salopek iz Petrinje, rekao mi da za montažnu nemaju u tom trenutku izvođača i pitao me hoću li zidanu. Svejedno, samo da odmah ima sve priključke kao i montažna. Bitno je da su krenuli, nek' sam do sljedeće zime pod krovom - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:38