PULSKI MOŽEMO!

‘Neka gradonačelnik pruži minimalne potrebne informacije građanima o referendumu i pozove ih na glasovanje‘

Tvrde da Grad Pula treba pozvati građane da izađu na referendum, te objasniti značaj sudjelovanja u tom važnom događaju

Press konferencija članova stranke Možemo!

 Goran Šebelić/Cropix

Kampanja informiranja javnosti o referendumu u cijelosti je pala na leđa građanske inicijative, dok bi u teoriji to trebao biti zadatak gradske vlasti, poručila je danas pulska platforma Možemo!. Vele da Grad Pula izdašno financira lokalne medije za razne lokalne kampanje i informacije - ali osim objave odluke o raspisivanju referenduma koja je označila početak referendumske kampanje, niti jednu kunu nije do sada uložio u objavljivanje informacija važnih za poticanje građana na izlaznost, nema niti jednog jumbo niti bilo kakvog drugog plakata, nema plaćenih obavijesti na radio i TV postajama ili na portalima.  

- Pozivamo Zoričića, kada to već sam nije učinio, da u posljednjem tjednu pred referendum obavi svoju dužnost gradonačelnika grada u kojem je 12.000 stanovnika tražilo referendum, i pruži minimalne potrebne informacije građanima Pule o njegovom održavanju. Tvrde da Grad Pula treba pozvati građane da izađu na referendum, te objasniti značaj sudjelovanja u tom važnom događaju,u tiskanim medijima objaviti informaciju o datumu održavanja referenduma i biračkim mjestima, te o tome tko ima pravo glasati, kome se mogu obratiti nepokretni i bolesni koji žele glasati, na lokalnim radio i TV postajama oglasiti iste informacije te naložiti svim mjesnim odborima da pozovu građane na referendum.                       

- Građani Pule su u nastojanju da ostvare svoje ustavno pravo naišli na mnoge zakonom postavljene prepreke. Međutim, najgora je ta što nemaju podršku u gradskoj upravi ni u strankama za koje su glasali. Vladajuća koalicija u Gradskom vijeću morala je donijeti odluku o raspisivanju referenduma, prisiljena brojem prikupljenih potpisa građana, no u kampanji je ta Muidža-koalicija odlučila podržati investitora, a ne građane Pule, ističu.

Vele da nezavisna lista Filipa Zoričića, SDP, HDZ, „žeton predsjednica Gradskog vijeća”, svi šute i, u najboljem slučaju, šturo odgovaraju samo na medijske prozivke.

- Smjena predsjednice Gradskog vijeća Gradskog vijeća osigurala je šutnju o referendumu. Gradonačelnik sramotno šuti. Gradonačelnik inače brzinom munje reagira na razne stvari, pa se čak stigne i obračunavati s građanima-teroristima na društvenim mrežama. Međutim, kada investitor provodi “korona” kampanju, pozivajući na bojkot lokalne demokracije, gradonačelnik znakovito šuti. Time izravno ide na ruku investitoru iza Hotela Valkane d.o.o., Draganu Šolaku. Čak se ni na tribini o Lungomareu, koju je organizirala građanska inicijativa, nije pojavio doslovno nitko od vladajućih, iskazujući time dodatno prijezir prema građanima.

Pravo na odluku na referendumu o tome kako će izgledati Lungomare imaju svi koji žive u Puli. U Hrvatskoj je pravo na izravno odlučivanje građana rijedak luksuz - za to su se Puležani/ke sami izborili i to protiv vlasti koja ih nije i ne želi podržati. Ta vlast ne osuđuje ni antidemokratsku kampanju investitora s bezobraznom podvalom da referendum blokira Pulu. Radi se o pokušaju atentata na referendum, a gradonačelnik i o tome šuti. Investitor drži u šaci Gradsko vijeće, ali građane ne može kupiti, pa ih pokušava uvjeriti da referendum nema smisla.

Kao što je jedna naša sugrađanka rekla, “zar će nam kompanije govoriti da ne glasamo? Što je sljedeće, Podravka će nas pozivati za koga da glasamo na izborima?” Sloganom #ostanidoma investitor je jasno poručio građanima Pule da ga ne zanima što misle Puležani. I da se takav podcjenjivački odnos prema lokalnoj zajednici može očekivati i u budućnosti, poručili su iz platforme Možemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:30