TRESLA SE BRDA

NEISPUNJENA OBEĆANJA Od 12 demografskih mjera vladajući su dosad ostvarili samo jednu, a nije riješen ni problem po kojem je RH najgora ex-yu zemlja

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Još je daleko kraj mandata, strpljivo je odgovarala ministrica demografije Nada Murganić svaki put kad bi je pitali kad će naknadu koju roditelji primaju tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta izjednačiti s punom plaćom, što je bilo jedno od glavnih obećanja HDZ-a.

Sad je potpuno jasno da se to u mandatu ove Vlade neće dogoditi: ministrica je ovih dana objavila da će naknada za drugih šest mjeseci iznositi najviše 5600 kuna, pa će svi roditelji s plaćom većom od tog iznosa - a iznos je manji od prosječne plaće u Hrvatskoj - i dalje zbog roditeljstva biti na financijskom gubitku.

A i ta će se naknada početi isplaćivati tek za godinu dana, odnosno od 1. travnja 2020. godine. Bude li prosječna plaća u Hrvatskoj u sljedećem razdoblju rasla jednakom stopom kao što je rasla u proteklih godinu dana, maksimalna naknada za drugih šest mjeseci dopusta bit će 1. travnja sljedeće godine najmanje 1000 kn niža od prosječne plaće.

Mjera kao jasna poruka

Hrvatska je inače jedina država bivše Jugoslavije koja je nakon raspada te države ukinula pravo roditelja na punu plaću tijekom 12 mjeseci nakon rođenja djeteta.

- Ovakva je mjera jasna poruka što Vlada misli i o narodu i o struci. Prvo, HDZ je kao glavnu demografsku mjeru obećavao izjednačavanje plaće i naknade tijekom ovog mandata. Onda je Ministarstvo okupilo i respektabilnu ekipu stručnjaka da joj napravi Demografsku strategiju i struka je kao prvu od više od 100 mjera navela: izjednačiti naknade s plaćama. I nakon svega toga Vlada se ogluši i o obećanje i o struku i iznebuha poveća naknadu na iznos 1000 kuna niži od prosječne plaće, koju će početi isplaćivati za godinu dana. I da ništa ne znam, znao bih da su neki izbori jako, jako blizu - kaže naš sugovornik, jedan od članova radne skupine za izradu Strategije demografske revitalizacije RH.

Tu strategiju - a radi se o petom takvom dokumentu od kojih ni jedan prijašnji nije proveden - 16 stručnjaka po nalogu Ministarstva demografije izrađuje od prošlog ožujka. Finalni je dokument, prema najavama Ministarstva, tijekom travnja trebao biti upućen u javnu raspravu, no travanj je prošao, a od Strategije ništa.

Skromni rezultati

- Stručna je skupina krajem siječnja dovršila dokument i poslala ga Ministarstvu. Otad nas nisu kontaktirali - kaže naš sugovornik.

Ističe kako bi bilo krajnje nepošteno reći da ova Vlada nije učinila ništa po pitanju demografije: za razliku od prošle dvije Vlade, koje doista nisu činile baš ništa, ova je Vlada u dva navrata povećala naknadu tijekom drugih šest mjeseci, povećala je cenzuse za primatelje dječjeg doplatka, pokrenula projekte putem europskih fondova za rad vrtića popodne, dogradnju vrtića i drugo. Međutim, stavi li se to u kontekst katastrofalne demografske slike te ako se usporedi s programom HDZ-a za četverogodišnji mandat, koji je nazvan Vjerodostojno, rezultati su, blago rečeno, skromni.

U području demografske obnove i obitelji u programu Vjerodostojno pobrojali smo 12 konkretnih mjera, od kojih će, prema svemu sudeći, tijekom mandata biti ispunjena - jedna. Radi se o mjeri ponovnog oživljavanja Zakona o subvencioniranju kamate na stambene kredite, njegova proširenja na kredite za gradnju kuća te produljenja razdoblja sufinanciranja kamate tako da se za svako dijete u obitelji rok sufinanciranja produlji za dvije godine.

Od ostalih 11 mjera, putem europskih fondova započeta je realizacija mjere produljenja radnog vremena vrtića i dnevnih boravaka. Ostalih 10 mjera - izrazito konkretnih - u ovom će mandatu ostati mrtvo slovo na papiru.

Tako roditeljska naknada neće biti izjednačena s punom plaćom, za svako novorođeno dijete neće se isplaćivati 7500 kn, neće se donijeti zakon koji bi roditeljima četvero i više djece omogućio status roditelja odgojitelja, nije uvedena jedinstvena dječja naknada kao zamjena za porezne olakšice na djecu (štoviše, povećan je odbitak na plaći za djecu, što pogoduje samo onima s višim primanjima), nije donesena obiteljska politika ni novi Obiteljski zakon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:49