PLENKOVIĆ O FORTENOVI

‘Neću špekulirati tko i zašto, ali zar nije čudno da netko preko noći istrese toliko novca...‘

Što se dogodilo? Mi to provjeravamo. Tko je uključen, je li zakonito… Ne želim špekulirati - rekao je premijer

Andrej Plenković

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Nakon što je iz Nizozemske stigao odgovor da oni, ne da nisu dali, nego da nitko nije ni zatražio dopuštenje za navodnu kupnju udjela ruske Sberbanke u Fortenovi od strane arapskog investitora, hrvatska je Vlada tu transkciju proglasila nezakonitom.

Prema Uredbi Europskog vijeća iz srpnja, ruska državna banka je pod sankcijama Europske unije, pa samim time ne može raspolagati svojom imovinom, osim ako ne dobije posebno izuzeće od sankcija od nadležnih tijela država članica.

Rok da se Sberbank riješi svog vlasničkog udjela u Fortenovi istekao je 31. listopada, a premijer Andrej Plenković danas je dva puta apostrofirao činjenicu da su netom prije tog krajnjeg roka mirovinski fondovi odjednom odustali od kupnje udjela ruske banke u domaćem prehrambenom divu. Premijer kaže da mu je nepoznato zašto je jedan od mirovinskih fondova odustao od preuzimanja Fortenove i da je u tom trenutku Sberbank, očekujući da će svoj udjel prodati za 500 milijuna eura, "išao nekim drugim putem, transakcijomkoja se odvila u Rusiji".

- Što se dogodilo? Mi to provjeravamo. Tko je uključen, je li zakonito… Ne želim špekulirati. Moramo saznati zašto je netko de facto abortirao operaciju dva dana prije isteka roka. Sberbank je očekivao da će svoj vlasnički udjel prodati za 500 milijuna eura. Neobično mi je da nakon toga (odustajanja "mirovinaca", nap. a.) netko dođe i istrese toliko novaca preko noći - rekao je Plenković. Kaže kako je Vlada još daleko od istine i da ne želi špekulirati tko je sve i zašto bio uključen u ovu operaciju koju Vlada očito smatra nezakonitom.

- Ključ cijele priče je da kompanija funkcionira normalno. Moramo vidjeti što je istina … Informaciju (o navodnom arapskom investiroru) dobili smo kada su je dobili i mediji … Ovdje govorimo o operaciji koja se odvila bez našega znanja. Saznat ćemo što se dogodilo, Nizozemci kažu da ne znaju - poručio je premijer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 22:18