POVIJESNI DAN

'NE VIDIM BOLJEG SURADNIKA OD SLOVENIJE U GODINAMA KOJE DOLAZE' Milanović nakon ratifikacije Ugovora o pristupanju Hrvatske EU

I prije 1. srpnja čestitam Hrvatskoj, i sretno u novoj, velikoj obitelji -poručila je danas slovenska premijerka Alenka Bratušek nakon što je Državni zbor jednoglasno ratificirao ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji.

- Danas je za obje države poseban i važan dan. Na tom je putu bilo mnogo prepreka, ali smo ih dijalogom sve uklanjali - rekla je Bratušek te istaknula da joj je drago što je hrvatski premijer Zoran Milanović, koji je prisustvovao glasanju u slovenskom parlamentu, prvi strani državnik koji joj je došao u posjet.

Milanović je pak činjenicu da u Državnom zboru nije bilo glasova protiv ratifikacije okarakterizirao kao simbolički važnu.

Zahvala i Janši

- U demokraciji ne mogu uvijek svi biti za isto rješenje, ali katkad je to lijepo vidjeti, kao danas - rekao je Milanović te poručio da ćemo kao mali narodi sutra u Europskoj Uniji biti upućeni jedni na druge.

- Ne vidim boljeg suradnika od Slovenije u godinama koje dolaze - uvjeren je.

Oboje premijera zahvalilo je i Janezu Janši, koji je kao predsjednik slovenske vlade s Milanovićem potpisao memorandum o načinu rješavanja problema Ljubljanske banke, što je i otvorilo put prema ratifikaciji. Nakon te blokade, koja je dominirala međusobnim odnosima prošle godine, i nakon one zbog pitanja granice koja je trajala 2008. i 2009., dvije bi države konačno mogle okrenuti novu stranicu, zajedno u EU.

Barem se tako činilo u Državnom zboru, gdje je danas sve prštalo od izljeva prijateljstva i zaklinjanja u europske ideje. Govornici su uglavnom podsjećali na zajedničku prošlost i prijateljske veze dvaju naroda, te najavljivali budućnost bez granica u kojoj vide prostor za još bolju gospodarsku suradnju. Na svečani su događaj iz Hrvatske pozvani brojni gosti.

Brojna delegacija

Uz Milanovića s hrvatske su strane tu bili Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, Andreja Metelko Zgombić, šefica tima Ministarstva vanjskih poslova za arbitražu o granici, te Milorad Pupovac, šef vanjskopolitičkog saborskog odbora. Bila su tu i obojica stručnjaka koji su pregovorali o problemu Ljubljanske banke - Zdravko Rogić i France Arhar. Nedostajalo je samo da netko uzvikne “kakšen fantastičen dan”, kao ono Pahor kada je 2009. potpisao arbitražni sporazum.

Gust raspored

No ujutro u zgradi Vlade nisu bili impresionirani.

- Došli ste prerano, vratite se za pola sata - tvrdio je policajac, koji očito nije bio upoznat s tim da slovenski protokol smatra kako smo zapravo došli u zadnji čas. Novinarske ekipe proučavale su program iz kojeg je bilo jasno da će se morati utrkivati sa službenom delegacijom po gradu žele li stići na sve sastanke na koje su Slovenci pozvali Milanovića: u pola deset s premijerkom Bratušek, pola sata kasnije s bivšim premijerom Janšom, deset minuta kasnije na sjednicu parlamenta, potom ručak s predsjednikom Pahorom u Vili Podrožnik, pa sastanci s predsjednikom Socijalnih demokrata Igorom Lukšićem i ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem u gradskoj vijećnici.

Soba u kojoj se našao s Janšom bila je toliko mala da su fotografi i snimatelji u nju ulazili na smjenu, dok su ostali čekali u hodniku.

Ideje očeva Unije

- Možemo reći da je ovo olakšanje nakon dugotrajnih pregovora i nakon dvije blokade hrvatskog pristupnog procesa. Sjetimo se kako je prethodna vlada blokirala pregovore zbog pitanja granice, sada smo čekali s ratifikacijom do zadnjeg trenutka zbog neriješenog pitanja Ljubljanske banke. Ali danas smo ipak došli do toga da je naš Državni zbor ratificirao ugovor, iznenađujuće, bez ikakvih zapleta, bez glasova protiv, ali i bez najava referenduma, što je sigurno dobar znak - rekla je novinarka Slovenskog radija Špela Novak, koja godinama prati odnose s Hrvatskom. Jožef Horvat, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora, rekao je da se u rješavanju preostalih pitanja nada “europskijoj” politici s obje strane.

- Političari bi trebali nešto više prakticirati ideje očeva EU, a to je suživot, poštovanje, a možda i praštanje, i ako u takvom duhu budemo rješavali otvorena pitanja, riješit ćemo ih na dobro obiju država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 22:28