NA APARATIMA

‘Ne, odrast nije novi komunizam! A znate li zašto su u Jugoslaviji kućanski aparati trajali čak 50 godina?‘

Odrast je radikalan samo za one koji ne vide nikakav problem u svijetu, kaže Jelena Puđak, znanstvenica s Instituta Ivo Pilar

Filip Pavić i Jelena Puđak

Novinar Filip Pavić i Jelena Puđak u novoj epizodi podcasta Jutarnjeg lista ‘Na aparatima‘ razgovaraju o odrastu (degrowth), alternativnoj filozofiji gospodarskom rastu. Odrast je prema mnogima, opasna ljevičarska ideologija koja želi ukinuti kapitalizam i zametnuti novi komunizam. Puđak objašnjava zašto je to krivo, što je točno odrast, tko ga u Hrvatskoj zastupa i zašto svijet nema izbora nego zaustaviti kapitalizam i promisliti društvo nanovo.

"Odrast će se dogoditi ovako ili onako. Ako se dogodi u sadašnjem kapitalističkom sustavu onda dolazi do recesije, nezaposlenosti, siromaštva i društvenih sukoba. Ali, ako planiramo društvo u kojem temeljni cilj nije rast kapitala, nego povećanje javnih usluga, drugačija organizacija rada, da se priznaje neplaćeni rad, onda svi možemo živjeti bolje i bogatstvo svijeta se može rasporediti bolje", govori Puđak.

Ipak, često protivnici odrasta govore da je odrast ljevičarska ideologija, novi komunizam, filozofija društvenog uređenja koja nužno vodi osiromašenju, recesiji, siromaštvu, gubitku zaposlenja, tehnološkom nazadovanju. Puđak kaže da je to točno, ali samo u kontekstu ovog tržišnog sustava koji sada imamo.

"Činjenica je da imamo limitirane resurse na planetu, činjenica je da su ti resursi neravnomjerno raspoređeni, činjenica je da nam kapitalizam nije omogućio jeftinije proizvode, kako se obično tvrdi, a to svaki građanin sada osjeti čim uđe u dućan", priča.

Zašto ne bismo baš sve u društvu trebali prepustiti tržištu, zašto su kućanski aparati u Jugoslaviji trajali 50 godina, a danas samo pet godina, tko u Hrvatskoj zastupa odrast od političkih aktera i zašto više ne možemo ignorirati temu superbogatih, pogledajte u novoj epizodi podcasta ‘Na aparatima‘ na YouTubeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:03