IMUNOLOG BOJAN POLIĆ

‘Ne očekujem da će jesen biti tako teška kao s deltom, ali i omikron može biti smrtonosan. Novo cjepivo? Ne treba previše očekivati od njega‘

Može se očekivati da će broj zaraženih na jesen rasti, ali i onih koji će morati na liječenje u bolnicu

Bojan Polić

 Matija Djanješić/Cropix

Koronavirus ne popušta pa se svi s pravom boje jeseni, i stručnjaci i građani, jer može se očekivati da će broj zaraženih rasti, ali i onih koji će morati na liječenje u bolnicu, a moguće je da će biti i veći broj umrlih s obzirom na velik broj zaraženih.

Očekivano, veća je neizvjesnost u zemljama u kojima je cijepljenost građana manja, a baš među njima je i Hrvatska. Naime, Hrvatska još nije prešla 60 posto cijepljenih svih građana barem jednom dozom cjepiva dok je prosjek EU 75,4 posto. U EU je u prosjeku 85 posto starijih od 18 godina cijepljeno, a starijih od 60 do 92 posto.

Čak je i drugo docjepljivanje već dosegnulo 13 posto. U Hrvatskoj je cijepljeno barem jednom dozom 70 posto starijih od 18 godina, što je premalo, smatra imunolog prof. dr. Bojan Polić, šef Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

"U Hrvatskoj bi situacija mogla biti loša baš zato što se još uvijek nije cijepio velik dio populacije srednje dobi, pa i stariji od 65. Naime, prema zadnjim podacima još nismo dosegnuli 60 posto cijepljenih građana pa korona može uzrokovati dodatne nevolje jer ima ‘slobodan ulaz‘ u tu populaciju. Naprosto, previše je nezaštićenih", kaže prof. dr. Polić.

Smatra da će se situacija s koronom nastaviti pogoršavati.

"Ne očekujem da će biti tako teško kao s delta varijantom, ali za one starije i ranjivije koji još k tome nisu cijepljeni i omikron soj virusa može biti smrtonosan. Ne treba previše očekivati niti od novog cjepiva koje se očekuje početkom listopada kad je riječ o zaštiti od BA.4 i BA.5 varijanti omikrona.

Naime, ono nije rađeno za ove dvije nove varijante omikrona koje trenutačno prevladavaju, već za BA.1 i BA.2 pa je upitno koliko bi to bila veća zaštita od one postojećeg cjepiva. Dijelom će vjerojatno pomoći i to da je zadnjih mjeseci bilo puno zaraženih pa se postigla bolja kolektivna zaštita. No, cijepljenje nema alternative pa i cjepivom koje nam je trenutačno na raspolaganju jer je dokazano da su u tom slučaju simptomi ipak blaži", zaključuje prof. dr. Polić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:06