KRISTIJAN VLAHOVIČEK

‘Ne možemo očekivati da će Hrvatska biti pošteđena novih varijanti virusa, pitanje je vremena‘

‘Ne radi se o širenju panike, ali radi se o tome da ove varijante virusa smatramo nečime o čemu treba povesti računa‘, kaže Vlahoviček
Kristijan Vlahoviček
 Ranko Suvar/Cropix

Znanstvenik Kristijan Vlahoviček govorio je o epidemiji koronavirusa u emisiji Novi dan N1 televizije. Osvrnuo se i na novi, zarazniji soj koronavirusa.

- Ja se nadam da nećemo naći tragove novog virusa. Mi smo jedini koji smo uspjeli sekvencirati kompletni virusni genom, na uzorku od 60-ak pacijenata. Sekvenciranje virusa nije sasvim trivijalan pothvat i za to treba grupa ljudi koja je međusobno uhodana i posjeduje različita znanja, rekao je Vlahoviček i dodao da se nada nacionalnom programu koji bi efikasno pratio virusne varijante koje dolaze u Hrvatsku.

Kada stigne uzorak do zaključka postoji li mutacija virusa ili ne, treba proći 7-10 dana.

- Sad imamo na raspolaganju jedan stroj koji nam može svaka tri dana omogućiti uzorke. Kad bismo imali više strojeva, mogli bismo uzimati i više uzoraka.

Vlahoviček vjeruje da će se i kod nas uskoro pojaviti novi soj virusa.

- Čisto zbog geografskih prilika i migracija ljudi, ne možemo očekivati da će Hrvatska biti pošteđena novih varijanti i doista je pitanje vremena kad će doći u Hrvatsku, rekao je i dodao da naša protutijela mogu nešto manje inaktivirati južnoafrički soj koronavirusa kad su u kontaktu s njim.

Brazilski soj omogućava virusu da se brže širi, ali tu su i mutacije koja uzrokuju teže simptome.

- Ne radi se o širenju panike, ali na temelju istraživanja radi se o tome da ove varijante virusa smatramo nečime o čemu treba povesti računa i ne treba im omogućiti da se nesmetano šire u populaciji, kaže Vlahoviček za N1.

Cjepiva koja trenutno postoje učinkovita su i protiv britanske i južnoafričke varijante virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:54