NAJAVA POVLAČENJA?

Ne isplati ih se vraćati: HV u Afganistanu ostavlja vojna sredstva vrijedna 38,4 milijuna kuna

Ovo bi zapravo mogla biti najava odluke o hrvatskom odlasku iz misije u Afganistanu
 Ronald Goršić/Cropix

Hrvatska vojska ostavit će u Afganistanu materijalna sredstva čija je knjigovodstvena vrijednost 38,4 milijuna kuna, odlučeno je danas na sjednici Vlade.

Kako se navodi u odluci riječ je sredstvima koje je vojska koristila za vrijeme sudjelovanja u NATO misiji „RESOLUTE SUPPORT“ u Afganistanu, a koja se ne isplati vraćati u Hrvatsku.

Na sjednici Vlade državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić ni riječju nije spomenuo o kojoj je opremi riječ i da li je tu riječ i vozilima MRAP i Humvee koje naša vojska koristi u Afganistanu.

Prema vladinoj odluci ova oprema bi se zbrinula kroz donacije ili prodajom, a ako to ne uspije, bit će uništena.

U odluci se također navodi da će u Hrvatsku biti vraćena osobna oprema vojnika, komunikacijska oprema, dio informatičke opreme i ostala elektronička oprema čija je knjigovodstvena vrijednost 19.5 milijuna kuna.

Odluka o zbrinjavanju većeg dijela opreme za koju se procijenilo da se ne isplati vraćati u Hrvatsku, zapravo bi mogla biti najava odluke o hrvatskom odlasku iz misije u Afganistanu.

Sadašnjem kontingentu hrvatskih vojnika u toj zemlji mandat istječe u rujnu mjesecu i moguće je da nakon njihovog povratka hrvatski vojnici više neće ići u tu misiju.

Kao što je poznato, u travnju je nakon konzultacija sa saveznicima iz Afganistana je povučeno 32 vojnika te ih je u misiji ostalo njih 75.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:35