PREVARANTI VREBAJU

‘Nazvala me turistkinja koja tvrdi da je unajmila moj apartman. Brzo sam shvatila o čemu je riječ, no reakcija policije me šokirala‘

Osoba lažnog imena ‘Geb Westerwinter‘ ukrala je fotografije apartmana s Bookinga i krenula u akciju

Screenshotovi razgovora; Ilustracija

 Profimedia/Privatna arhiva

Godišnje odmore na našoj obali provode domaći i strani turisti, a borba za povoljnim apartmanima na popularnim lokacijama traje već tjednima. Osim poštenih iznajmljivača, u cijelu su se priču upleli i prevaranti koji naplate polog na temelju tuđih fotografija smještaja i zatim nestanu.

Iznajmljivačici Miji iz Imotskog jučer je zazvonio telefon. Zvala ju je turistica koja je s iznajmljivačem njenog apartmana komunicirala preko Facebooka, a nakon što ju je zatražio uplatu pologa, postala je sumnjičava i odlučila detaljnije istražiti situaciju. Na internetu je pronašla pravi broj iznajmljivačice i nazvala je.

S obzirom na to da Mija svoj apartman nije nikome ponudila na Facebooku, odmah je shvatila da se radi o prevari. Osoba lažnog imena ‘Geb Westerwinter‘ ukrala je njene fotografije s Bookinga i proslijedila ih zainteresiranoj turistici. Naravno, cijena koju je prevarant tražio bila je niža od Mijine.

image

Prevara s apartmanima

Privatna arhiva

Kako je ‘Geb‘ htio biti ‘pošten‘, od potencijalnih unajmljivača tražio je samo polog u iznosu od simboličnih 40 posto ukupnog iznosa. U ovom slučaju radilo se o sedmodnevnom boravku s cijenom od 55 eura za noć gdje polog iznosi nešto više od 150 eura. Za smještaj koji nije njegov.

image

Prevara s apartmanima

Privatna arhiva

Miju sad brine što će napraviti ako joj se na vratima pojave turisti za koje nema pojma da dolaze, a nekom drugom su platili polog. Zanimalo ju je kako funkcionira cijela prevara pa se javila ‘Gebu‘ kako bi dobila ponudu za vlastiti apartman. Dobila je iste uvjete kao i prva turistica, pravo ime lažne iznajmljivačice, njenu adresu na Visu i Swift kod koji vodi u Addiko banku.

Nazvala je policiju ne bi li spriječila da se ovakve situacije nastave događati kad je uslijedio najbizarniji dio ove ionako čudne priče. Iz policije su joj poručili kako nema pravne osnove da dalje istražuju slučaj jer, pravno gledajući, nije uplatila novac pa tako nije ni došlo do prevare.

image

Prevara s apartmanima

Privatna arhiva

Ista lažna iznajmljivčica u brojnim Facebook grupama nudi usluge smještaja na raznim lokacijama u Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori.

Čak je prilagodila i cijene kako ne bi bilo sumnjivo, noć u Imotskom po njenim kalkulacijama stoji 50-ak eura, a u Dubrovniku ili Budvi tarifa je 70 eura. Također, smještaje nudi u Zagrebu, Crikvenici i Zadru, u kojem tvrdi i da stanuje.

‘Geb‘ se već nalazi na crnim listama koje kruže društvenim mrežama, a čak je i jedna strana turistica upozorila njemačke turiste na pokušaj prevare. Nažalost, Geba ništa ne sprječava da promijeni ime i fotografiju na društvenoj mreži te se već idući tjedan predstavi kao Ivan iz Splita.

image

Upozorenje u Facebook grupi

Facebook

Ovakvi prevaranti "operiraju" oglasnicima svake godine zbog čega se potencijalnim unajmljivačima savjetuje da svoje smještaje ne rezerviraju preko neprovjerenih stranica. Ako nisu sigurni postoji li uistinu iznajmljivač s tim imenom na adresi na kojoj žele rezervirati smještaj, uvijek mogu nazvati lokalnu turističku agenciju i informirati se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 08:18