JAVLJA NOVA TV

Navodno je dovršena istraga o padu sovjetskog drona u Zagrebu: ‘Letjelica je dorađivana, nosila je bombu‘

"Da je ta bomba eksplodirala kao što oni tvrde, ja tvrdim da bi nanijela veliku štetu u 50-metarskom krugu, a krater bi bio jako veliki", tvrdi ekspert za zrakoplovne nesreće
 Damir Krajac/Cropix

Dovršena je istraga o padu vojne letjelice do kojeg je prije više od mjesec dana došlo u Zagrebu, javlja Dnevnik Nove TV. Prije objave službenog izvješća, reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov doznaje da je letjelica bila dorađivana i da je nosila bombu.

- Vojna letjelica koja je pala na Zagreb prije više od mjesec dana bila je naoružana. Imala je bombu ugrađenu umjesto kamere. Do tih se saznanja došlo u istrazi, navodi Dnevnik Nove TV.

O završnom izvješću zagrebački tužitelji još ne žele službeno izlaziti u javnost. Javnosti će pokazati dijelove koji su pronađeni i sve ono što je od bombe ostalo. Trebalo bi biti jasnije je li uistinu bila napunjena s 40 kilograma eksploziva te što je točno eksplodiralo. Trebao bi im to pokazati kemijsko-fizikalni nalaz.

- Može se utvrditi tragove eksploziva, ali je razlika između raketnog goriva i eksploziva i morate imati stručnjaka i za to. Zna se što je eksploziv. Da je ta bomba eksplodirala kao što oni tvrde, ja tvrdim da bi nanijela veliku štetu u 50-metarskom krugu, a krater bi bio jako veliki, istaknuo je stručnjak za zrakoplovne nesreće Josip Milošević.

Raniji balistički nalaz nije potvrdio da je bilo tragova eksploziva na fragmentima koje je vještačio MUP-ov Centar Ivan Vučetić.

Josip Milošević smatra kako će stručnjaci svaki od zaključaka morati i potkrijepiti dokazima. - Onaj tko tvrdi da je bila neka modifikacija mora jako dobro poznavati taj tip zrakoplova i vidjeti i tvorničke nacrte da bi mogao tvrditi da je nešto izmijenjeno, napominje Milošević.

Suprotno porukama iz NATO-a da letjelica nije bila naoružana, nitko u Vladi ni Ministarstvu obrane tjednima nije odstupao od svoje teze. Šef države Zoran Milanović u isto je vrijeme pozivao na oprez, požurivao objavu rezultata, ali i prozivao za moguću manipulaciju podacima iz istrage.

Županijsko državno odvjetništvo sazvalo press konferenciju

Iz Županijskog državnog odvjetništva su u međuvremenu najavili da će u srijedu objaviti rezultate dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice 10. ožujka u Zagrebu.

O rezultatima dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice na konferenciji za novinare izvijestit će državni odvjetnik u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu Jurica Ilić, načelnik Sektora Kriminalističke vojne policije brigadir Jadranko Karlušić, glavni vojni zrakoplovni istražitelj brigadir Mario Počinok ujedno čelnik Povjerenstva za istragu pada bespilotne letjelice u Zagrebu, načelnik Odjela za nadzor ispravnosti i upravljanje klasom V u Logističkom operativnom središtu, Zapovjedništvo za potporu OS RH bojnik Mile Tomić i glavni vještak za požare i eksplozije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ Ivana Bačić.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je već krajem ožujka priopćilo da je balističkim vještačenjem metalnih fragmenata vojnog drona utvrđeno da se radilo o avio-bombi s pripadajućim upaljačem, ali da se o tragovima eksploziva tada još nije mogao donijeti konačan zaključak. ŽDO je do tada dobilo rezultate balističkog vještačenja i samo dio rezultata kemijsko-fizikalnog vještačenja, a rezultati dotadašnjeg tijeka i dijela provedenih vještačenja nisu dali osnovu za donošenje konačnog zaključka.

Tužiteljstvo je tada najavilo i da u koordinaciji sa Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetć“, Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije, Vojne policije i obavještajnih agencija nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice.

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje TU-141, koja je 10. ožujka preko zračnog prostora Rumunjske i Mađarske stigla u Hrvatsku, pala je poslije 23 sata u zagrebačkom naselju Jarunu pri čemu nije bilo žrtava. Prema dosadašnjim informacijama, letjelica je lansirana iz Ukrajine, a za sada se ne zna kome je u tom trenutku pripadala i na koji način i zašto je lansirana. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:52