ZNAO JE KAMO TRČI?

Navigacija od Gotika do Savanove savršeno se podudara s Matejevom rutom. Je li Splićanin ciljano išao tamo?

Trenutno je široko prihvaćen narativ da Matej nije imao cilj te da je bezglavo trčao...

Matej Periš

 Jutarnji List

Ruta kojom se u noći nestanka kretao mladi Splićanin Matej Periš (27) više je puta označena i rekonstruirana te je dosad već potpuno poznata, no sam opis kretanja ne daje odgovor na pitanje zašto se mladić njome zaputio. Trenutno je široko prihvaćen narativ da Matej nije imao cilj te da je bezglavo trčao.

Međutim, Slobodna Dalmacija otkriva kako je trasa kojom se odlučno i užurbano kretao ulicama Beograda te noći skoro potpuno istovjetna ruti koju prvu predlaže internetska navigacija nakon unosa kluba Magacin, bivši Gotik, kao polazne točke, i restorana Savanova, kao odabranog odredišta.

Izvrsno se snalazio

Njegova i navigacijska ruta ne preklapaju se tek u jednom kraćem dijelu, nakon čega se Matej ponovno vraća na zadani put. U slučaju da je nekud namjeravao stići, za pretpostaviti je da se momak u stranoj zemlji oslonio na upute koje mu je ponudila mobitel navigacija.

Ako je bilo tako, trasu do željene lokacije je potražio sam, ali isto tako postoji mogućnost i da ju je netko, tko ga je ondje i čekao, podijelio s njim, bilo preko WhatsAppa ili preko Telegrama.

Matejev otac Nenad Periš primijetio je te više puta napomenuo kako mu se čini da njegov sin na snimkama trči prema određenom cilju.

image

Matejeva ruta kretanja dobiva smisao kada je usporedimo s navigacijeom koju preporučuje Google na putu iz Gotika prema Savanovi

Screenshot

- Nije trčao, kako vidim, a da ne zna gdje trči – poručio je otac mladića.

Pogleda li se put koji je Matej prešao iz zraka i usporedi s uputama navigacije, čini se da njegova trasa doista kontinuirano “teče” ka finalnom odredištu. Pritom neke njegove reakcije, kao što su zaustavljanje taksija i jedno odlučno skretanje, odaju nastojanje da se vrati na ispravnu putanju.

Matej, osim toga, ne uznemirava prolaznike, ne tetura, sklanja se od vozila, spretno preskače ogradu ispred restorana na odredištu, naposljetku usporava korak, i sve vrijeme ne djeluje dezorijentirano. Naprotiv, iz te perspektive djeluje kao da se izvrsno snalazi oslanjajući se na vlastitu prostornu orijentaciju na mračnim i polupraznim ulicama nepoznatog grada.

Pri tom valja napomenuti da nije išao pješačkom rutom, koja ide obalom, pošto nije mogao biti siguran pokriva li šetnica uz rijeku Savu neprekinuto cijeli put do Savanove. Naime, Google navigacije kod pješačkih ruta i sama daje upozorenje kako ne garantira da navedeni put nema prepreke.

Matej na početku kreće točno onim putem koji je istaknut na Google karti kao prikaz najkraće rute za vozače, stižući tako od kluba do Karađorđeve ulice. Krećući se lijevom stranom uz široku cestu, produžio je ravno i prošao ispod Brankova mosta te na prvom raskrižju, na kojem se Karađorđeva križa s Crnogorskom ulicom, a nedaleko od zloglasne Španjolske kuće, zaustavio taksi.

Nije poznato što je točno mladić upitao taksista ni što mu je ovaj odgovorio, budući da su mnogi detalji istrage nedostupni javnosti. Moguće je da je upitao taksista za prijevoz jer se odredište pokazalo nešto daljim nego li je mislio, pri čemu ne treba zanemariti ni činjenicu da je u zimskoj noći nosio majicu kratkih rukava, pa mu je do tog trenutka, unatoč trčanju i brzom hodu, vjerojatno postalo i hladno.

Isto tako je taksist logičan izbor ako želite upitati za smjer u trenucima kada se pomisli da si skrenuo sa zadane rute. Treba uzeti u obzir da mu se izvan granica matične države na mobitelu uključuje “roaming” te mu je internetska veza izvan kluba mogla biti nedostupna za provjeru navigacije.

Što je bilo uz rijeku?

Neposredno nakon kratkog razgovora s taksistom, Matej se nastavlja kretati Karađorđevom, ali brzo primjećuje da ga ona vodi sve dalje od obale te se snalazi, skreće u Travničku ulicu i tako ponovno dospijeva na ispravnu rutu, onu koja vodi prema Promenadi i restoranu Savanova.

Treba napomenuti da je nakon rastanka s taksistom do odredišta stigao za svega tri minute, što isključuje naklapanja o njegovom skrivanju u Španjolskoj kući, ali, još uvijek pod pretpostavkom da je doista namjeravao stići do restorana Savanova, potvrđuje i to da nije bio izgubljen i dezorijentiran.

image

Matej snimljen kamerom u trenutku dok zaustavlja taksi

Screenshot

Stigavši do restorana Savanova, koji nije radio, usporio je hod i, svjestan prostora oko sebe, preskočio ogradu koja mu se našla na putu, što opet dokazuje da njegove motoričke sposobnosti nisu bile narušene, te nastavio kretanje oko zgrade Savanova potraživši izlaz na Promenadu. Tamo se spustio niz stepenice prema Savi, ali objavljeni isječak snimke s nadzorne kamere tu završava.

Nije vidljivo je li još netko bio dolje niti tko se kretao oko restorana izvan objavljenog vremenskog raspona, i što se sve eventualno događalo nakon Matejeva prilaska rijeci. Pojavile su se različite interpretacije navedene snimke, pogotovo jednog uvećanog dijela na kojem se vidi nešto što se po društvenim mrežama i medijima interpretiralo kao “komešanje”.

Njegov otac Nenad Periš se također izjasnio o tome:

- Pojavile su se svakakve teorije. Ne vidi se njegov ulazak u vodu i vide se neka micanja za koja ne mogu razjasniti točno o čemu se radi.To se treba razjasniti jer je mjesto gdje se spustio širok prostor, a vidi se samo jedan dio. Treba utvrditi vidi li se na snimci da je još netko bio tamo ili je riječ o nečem drugom - kazao je, prenosi Slobodna Dalmacija.

Budući da je kvaliteta snimke jako loša, zaista je teško nagađati radi li se o kretnjama jedne ili više osoba ili odbljescima s vode. Za očekivati je da će hrvatski MUP pregledati i tu snimku u punom trajanju prije i poslije Matejeva dolaska. Sigurno će napraviti sve potrebno za što bolju rezoluciju te će tako razriješiti sve nedoumice i nagađanja.

Izjave prijatelja

Cilj Matejevog izlaska iz kluba poznat je sigurno i njegovim prijateljima koje su inspektori MUP-a Srbije poligrafski testirali i ispitali. U bar jednom od tih iskaza, koje je su sada preuzeli hrvatski policajci, stoji gdje i zašto je Matej Periš išao. Činjenica da je izašao bez jakne, ukazuje i kako se namjeravao vratiti u klub, a trčao je kako bi stigao na vrijeme, ako ga je netko čekao.

Ni jedan od njegovih šest prijatelja nije izlazio u javnost s događajima te večeri s 30. na 31. prosinca. Kao razlog su naveli kako ne žele kompromitirati istragu što također ukazuje da u njihovim izjavama policiji stoje saznanja koja makar djelomično objašnjavaju njegovo kretanje.

Hrvatska policija će ih ponovno ispitati, to je već najavljeno, a najavljeno je kako će se u nastavku istrage uzeti i potrebni podaci s mobitela. Pri tom inspektori nisu ulaziti u operativne detalje, ali jasno je kao mobiteli prijatelja također mogu pružiti potrebne podatke.

image

Matej Periš ispred restorana Savanova gdje je usporio hod

Screenshot

Što se tiče mobitela nestalog Splićanina, on je nedostupan, strahuje se da je završio u rijeci zajedno s mladićem što ne znači da se ne može provesti telekomunikacijsko vještačenje.Od sudskog vještaka za mobilne telefone iz Splita, koji je zamolio da ne objavimo njegov identitet zbog osjetljivosti situacije, saznajemo koliko ta činjenica ograničava količinu podataka koja se može dobiti.

- Većina usluga koje se koriste na mobitelu imaju neke backupe na Google driveu ili, ako se radi o Samsung uređaju, Samsung accountu. Teoretski se do podataka može doći i bez uređaja ako se njegov broj reaktivira drugom karticom i resetiraju lozinke od maila. Tako bi se mogla napraviti rekonstrukcija kretanja.

Da vam pojednostavljeno pojasnim, ako moj mobitel ima uključene lokacijske usluge, on u svakom trenutku prati gdje sam ja. Ali ako ga ostavim doma i odem te dođe moj mali i baci ga u vodu on se ugasi. Međutim ja i dalje vidim gdje je bio do trenutka dok je još bio uključen kada pristupim svom gmailu.

Zabilješke operatera

Nadalje, sve ovisi o aparatu, neki mogu nakon padanja u vodu funkcionirati još 10 do 20 sekundi, a neki čak do pola sata da pošalju zadnju lokaciju. Operateri bilježe lokacije na način se ima informacija da ste spojeni na određeni odašiljač te najčešće bude stapanje na dva-tri tornja i po tome se može odrediti lokacija.

Što se tiče poziva i SMS poruka njih bilježi operater i može ih izvući, dok ove ostale preko interneta ne. Kod društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju može se dobiti sve što je na oblaku, a to je moguće za Facebook, Instagram i Telegram. Također se može od FB-a i službeno dobit pristup računu, pogotovo u ovakvim slučajevima gdje je uključena policija.

Što se tiče komunikacije WhatsApp-om, može se utvrditi jedino ako ima aktiviran backup na Google Driveu. Aplikacija Signal nema back up na Google Driveu te se bez uređaja ne može ništa izvući, osim ako ne postoji iPAD ili računalo s istim podacima koji se s njega mogu dobiti. Za povijest pretraživanja (spajanja) na internetu treba pristup google računu ili gmailu.

image

Potraga za Matejem Perišem na rijeci

Screenshot

Što se tiče biometrijskih informacija korisnika (broj otkucaja srca, brzina hodanja…) sve ovisi o kojoj aplikaciji se radi da bi se dobilo nešto bez uređaja. Spajanje na bežične mreže bilježi kod lokacijske mreže, ako je uzeo karticu srpskog teleoperatera s njihovim brojem, trebalo bi znati koja je kartica i koji broj.

Svi operateri bilježe dvije informacije, serijski broj uređaja i broj kartice. Ako je imao hrvatski mobitel i hrvatsku karticu s kojom je bio spojen gore tada neke informacije ima i naš operater. Ako je izvadio i stavio "srpsku" karticu onda srpski operater može rekonstruirati na kojoj je mreži bio spojen tamo i može izlistati lokacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:19