PLENKOVIĆ OBEĆAO

‘Nastojat ćemo osigurati novac za povećanje naknada roditeljima djece s teškoćama u razvoju‘

Udruga Sjena također traži da država djeci s teškoćama u razvoju i djeci s invaliditetom osigura adekvatno obrazovanje

Andrej Plenković

 Josko Ponos/Cropix

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u petak u Divuljama da će Vlada nastojati osigurati novac u proračunu za povećanje naknada roditeljima djece s teškoćama u razvoju, s čijim će se predstavnicima, kako je najavio, naći sljedeći tjedan.

"O toj sam temi razgovarao s državnom tajnicom Ureda za demografiju i mlade i u ponedjeljak ćemo primiti predstavnike roditelja. Naći ćemo rješenje koje će ići u prilog zahtjeva roditelja. Moramo još vidjeti koliko će biti proračunski efekt", kazao je premijer te istaknuo da je riječ o oko 5100 djece. Podsjetio je kako je Vlada već učinila velike iskorake glede povećanja rodiljnih naknada.

Dopredsjednica udruge Sjena Suzana Rešetar rekla je kako su, prije premijerovog poziva na sastanak, roditelji najavili prosvjed ispred Ministarstva socijalne politike u prvom tjednu rujna. Međutim, dodala je, Vlada je iskazala želju za pregovorima, na kojima bi se mogle otvoriti i druge teme, osim iznosa naknade koja je trenutno nešto manja od 2400 kuna.

"Ne želimo biti socijalni slučajevi koji će biti ovisni o naknadama. Želimo adekvatne socijalne usluge za našu djecu, kao što su plaćeni satovi logopeda ili psihologa te osigurani lijekovi i zdravstvena pomagala", kazala je Rešetar za Hinu.

Sat logopeda košta 250 kuna, a jedna inzulinska pumpa čak 20.000 kuna, od čega roditelji nadoplaćuju bar 50 posto iznosa, što je mnogima neizdrživ financijski teret, dodala je.

Osim kvalitetnih zdravstvenih usluga, dopredsjednica udruge Sjena traži da država svoj djeci s teškoćama u razvoju i djeci s invaliditetom osigura adekvatno obrazovanje.

"Imala sam velikih problema kod upisa svog djeteta na informatiku. Kako je ona izborni predmet, škola je poručila da ne može platiti asistenta, bez kojeg ne može pratiti školske satove. Tek nakon što sam uputila niz dopisa i pritužbi Gradu Zagrebu, uspjela sam riješiti taj problem".

S kvalitetnim pobrazovanjem djeca bi, smatra Rešetar, kasnije bila konkurentnija na tržištu rada i ne bi im državne naknade bile jedini izvor primanja.

"No, čak i s upisom djece u osnovne škole imamo problema", rekla je i dodala kako roditelji često slušaju odgovore o tome kako škola nema uvjeta i kapaciteta organizirati nastavu za djecu s teškoćama i razvoju, te da ih probaju upisati u neku drugu školu.

Rešetar je napomenula i kako je dodatni problem taj što država na sve roditelje djece s teškoćama u razvoje gleda jednako, što znači da ne uvažava ukupan broj djece koji imaju, broj djece s teškoćama ili invaliditetom, stambene uvjete u kojem žive, uvjete na radnom mjestu, itd.

"Ako imaš bolesno dijete, država te miče s tržišta rada i gura u ekstremno siromaštvo, ona uopće ne podupuire majčinstvo", istaknula je Rešetar.

Plenković: 'Razgovarat ćemo sa svima u Saboru, ali samo na temu referenduma'

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u petak da će se razgovori sa saborskom oporbom oko ustavnih promjena u vezi referenduma, za koje je vladajućima potrebna potpora dijela tih zastupnika, voditi samo na tu temu, "što je jasno iskomunicirano oporbenim klubovima".

“Prijedlog HDZ-a odnosi se samo na ovu temu, ne dirajući bilo koju drugu temu, to je vrlo jasno iskomunicirano svim klubovima u Hrvatskom saboru. Tko želi poboljšati okvir za referendum, mislim da će se priključiti ovoj inicijativi, tko želi to sada ponovno politikantski politizirati, taj neće. I to je odgovornost onda tih, a ne nas”, rekao je Plenković u Splitu.

Rekao je to odgovarajući na pitanje kakvu će poziciju zauzeti HDZ ako lijeve stranke budu uvjetovale podršku inicijativi za promjenu ustava oko referenduma zahtjevom da u Ustav uđe i pravo žena na izbor kada je riječ o pobačaju.

Dodao i da je za promjenu Ustava potreban 101 glas, a da će HDZ razgovarati sa svima u Hrvatskom saboru. Oni koji neće htjeti sudjelovati u toj inicijativi, “neka objašnjavaju svoje pozicije”, poručio je.

“Mi želimo kvalitetno regulirati referendum, sniziti broj potpisa, regulirati kvorum, omogućiti da prije nego se krene u skupljanje potpisa prethodno provjeri da li je neko pitanje u skladu s ustavom i da li je uopće dopušteno da bude predmetom referendumskih inicijativa”, rekao je dodajući da HDZ predlaže kvalitetno rješenje.

Osvrnuo se poruku iz sadržaja programske knjižice koju je HDZ objavio uoči Općeg sabora koji se održava u subotu, a koja se odnosi na istospolne zajednice.

Rekao je kako u programu stoji rečenica da HDZ obitelj drži temeljnom vrijednosti i jezgrom hrvatskog društva.

“A uz to kaže da poštujemo, naglasak je na poštovanju, i druge oblike obiteljskog života. Onda to znači da je HDZ stranka desnog centra, suvremena, moderna, uključiva, tolerantna koja zna što su vrijednosti ljudi koji se u njoj okupljaju, ali ima poruku i za one koje su u drugačijim situacijama. I to je ono najvažnije”, rekao je Plenković.

Poručio je da se - kada se ta poruka pažljivo pročita - shvaća da su to vrijednosti koje, kako je dodao, imaju praktički sve stranke naše političke obitelji, i međunarodne i europske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. siječanj 2023 05:23