MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

‘Nastavljaju se aktivnosti na skraćivanju listi čekanja, imamo pozitivna iskustva u dvjema ZG bolnicama‘

Rezultati dobiveni u pilot analizi pokazuju da se može znatno skratiti vrijeme čekanja na pojedine preglede i zahvate.

Vili Beroš

 Damjan Tadic/Cropix

Uoči sutrašnjeg sastanka s ravnateljima bolnica i KBC-a, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u nedjelju kako će pozitivna iskustva iz KBC-a Zagreb i KBC-a Sestre milosrdnice u skraćivanju listi čekanja na zdravstvene usluge nastaviti primjenjivati i u drugim hrvatskim bolnicama.

Kako su priopćili iz Ministarstva zdravstva, nedavno provedena analiza listi čekanja na zdravstvene usluge u KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice pokazuje da se mogu učiniti značajniji pomaci na skraćivanju vremena do pregleda i pružanja određenih medicinskih zahvata pacijentima.

Objedinjavanjem postojećih upravljačkih sustava e-Liste, e-Naručivanje, e-Ponude i Jedinstvenog kalendara naručivanja, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, omogućen je stalni i cjeloviti uvid u svakodnevne aktivnosti u bolničkom sustavu. Jednostavnije rečeno, omogućen je pregled planova i njihova realizacija na svakom tzv. bolničkom radilištu, iskorištenost opreme i uređaja i učinkovitost svakog pojedinog zdravstvenog djelatnika, stoji u priopćenju.

"Naš cilj nije provoditi nadzor nad zdravstvenim djelatnicima, već omogućiti transparentnost i veću učinkovitost u planiranju korištenja svih ljudskih i tehničkih kapaciteta kako bismo smanjili vrijeme čekanja pacijenata na zdravstvene usluge. Prije svega, mislimo na dijagnostičke preglede kod indikacija onkoloških i drugih oboljenja, te pružanja terapijskih usluga i zahvata kod kojih je vrijeme čekanja bitan čimbenik", rekao je ministar Beroš.

Provedena pilot analiza u KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice pokazala je neujednačenost u primjeni propisanih kriterija kod određivanja indikatora za pojedine bolesti i uvrštavanja na liste čekanja, pa postojeće liste čekanja nisu odražavale stvarno stanje. Usklađivanje indikatora za svaku pojedinu bolest ili grupe bolesti, kao i potrebu upućivanja na pregled sa zadatostima u informatičkim platformama omogućuje stalno ažuriranje listi čekanja i pregled stvarnih potreba, kao i usklađivanje s mogućnostima kapaciteta u svakoj zdravstvenoj ustanovi, naveli su iz Ministarstva zdravstva.

Ministar Beroš rekao je kako iskustva i rezultati dobiveni u pilot analizi pokazuju da se može znatno skratiti vrijeme čekanja na pojedine preglede i zahvate, ali i dobiti bolji uvid u učinkovitost zdravstvenog sustava i pojedinih njegovih dijelova.

"Zato te pozitivne korake želimo primijeniti i u drugim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj kako bismo omogućili pacijentima da što prije dobiju potrebne usluge", naveo je.

Vidljivo je, kaže, da su dosadašnje liste čekanja sadržavale i one preglede koji ne spadaju tu, poput zakazanih kontrolnih pregleda i zahvata za koje je potreban protok određenog vremenskog razdoblja, čime se u javnosti stvarao pogrešan, a za pacijente i uznemirujući dojam o dužini čekanja za pružanje određenih zdravstvenih usluga.

"Upravo tome želimo stati na kraj, u zdravstvenom sustavu učiniti korake koji će znatno skratiti liste čekanja, na listama točno utvrditi i stalno javno komunicirati koliko se čeka na koje preglede i zahvate prema točno definiranim kriterijima i indikacijama", rekao je Beroš. Naglasio je da je to jedan od prioritetnih reformskih koraka u javnom zdravstvenom sustavu posebno u vremenima kada se više pozornosti treba posvetiti onkološkim i drugim bolesnicima s težim dijagnozama kojima je epidemija u pojedinim razdobljima ograničavala dostupnost zdravstvenih usluga.

Radi skraćivanja lista čekanja i njihovog sustavnog praćenja u bolnicama i zdravstvenim ustanovama nastavit će se edukacija liječnika i medicinskih sestara oko usklađivanja unosa svih potrebnih podataka u zajednički informatički sustav, čime će se pridonijeti utvrđivanju stvarnih lista čekanja i potreba za liječničkim uslugama i njihovom učinkovitijem pružanju pacijentima, a građanima uvid u mogućnosti naručivanja i slobodnim terminima u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

O tome će u ponedjeljak biti riječi na radnom sastanku ministra zdravstva Vilija Beroša s ravnateljima bolnica i bolničkih centara te ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Zagrebu nakon čega će u 13 sati biti održana i konferencija za novinare medije, izvijestili su iz Ministarstva zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 09:03