BRANKO BAČIĆ

‘Nastavit ćemo razgovore s oporbom, ali nećemo se dati ucjenjivati. Ideološke teme neće u Ustav‘

Ističe kako im je bitno da je pokrenuta procedura izmjena Ustava i ustavnog zakona o Ustavnom sudu

Branko Bačić

 Ronald Gorsic/Cropix

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je u petak da će nastaviti razgovore s oporbenim strankama o promjeni Ustava i izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, ali se neće dati ucjenjivati kako bi neke svjetonazorske i ideološke teme koje zagovara oporba ušle u Ustav.

"Mi ćemo sa oporbenim strankama i dalje nastaviti razgovore, ali se nećemo dati ucjenjivati da eventualno donošenje novog i boljeg zakonodavnog okvira koji regulira referendum ustupimo kako bi nekakve svjetonazorske i ideološke teme koje zagovara oporba ušle u Ustav. To nećemo dozvoliti", rekao je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru.

Žele što je mogući širi konsenzus u Saboru

Ako ne dođe do dogovora, onda će se vratiti u Sabor s drugim čitanjem Zakona o referendumu, koji će poboljšati postojeći referendumski okvir, ali to nije ono što stručna javnost i veliki dio oporbenih stranaka u Saboru podrazumijeva kako bi se popravio sadašnji referendumski okvir.

Bačić ističe kako im je bitno da je pokrenuta procedura izmjena Ustava i ustavnog zakona o Ustavnom sudu i da za tu proceduru imaju što je mogući širi konsenzus u Saboru.

"Bitno je da je dio zastupnika koji su supotpisali promjene i danas glasovao, pa je jasno da su podržane izmjene Ustava, u tom smislu će tijekom ljeta saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav raspravljati i ići dalje sa inicijativom za promjenom Ustava", rekao je.

Poručio je da su spremni za razgovore kada se radi o visini ili postotku kvoruma odlučivanja, kao i o opsegu tema koje bi propisali u ustavni zakon o Ustavnom sudu, a koje bi mogle biti predmet referenduma.

Bačić tvrdi da te promjene nisu partikularni interes HDZ-a već neodgodiva društvena potreba kako bi svaka iduća referendumska inicijativa mogla provoditi postupak u uređenom ustavno-pravnom okviru. Stoga očekuje da će im se na tom putu priključiti što veći broj stranaka, kako bi mogli imati potrebnu 101 ruku.

Upitan je li pravo žena na izbor pitanje ljudskih i ženskih prava ili svjetonazorsko pitanje, Bačić je odgovorio da je prekid trudnoće prvenstveno medicinsko, moralno, etičko i zdravstveno pitanje.

"Držimo da je odlukom Ustavnog suda, koji je utvrdio da je postojeći zakon u Hrvatskoj, koji je donesen prije 44 godine i koji omogućava prekid trudnoće do desetog tjedna - u skladu s Ustavom. Iz tog razloga držimo da nije potrebno dalje intervenirati u Ustav", kazao je.

Nije vrijeme za porez na nekretnine

Upitan o uvođenju poreza na nekretnine Bačić je podsjetio da je to jedan od zakona koji je bio dio njihova programa, ali su kroz nekoliko krugova porezne reforme od tog poreza odustali.

Kaže da su vladajuća većina, Vlada, pa i sam ministar financija u određenom trenutku ocijenili da nije vrijeme za donošenje tog zakona.

Negirao je da se od tog zakona odustalo zbog pritiska banaka ili "velikih igrača" i ustvrdio kako su ocijenili da treba riješiti još neka pitanja prije nego li se taj zakon usvoji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2022 13:36