VELIKA AKCIJA

Nastavak rata protiv komaraca: Tri dana će se u Osijeku komarci tretirati iz zraka i sa tla

Situacija na terenu posljedica je činjenice da susjedne općine ne provode mjere suzbijanja, iako su to dužne prema Zakonu
Zaprašivanje komaraca
 
 Vlado Kos/Cropix

Na područje Osijeka kontinuirano dolaze komarci s netretiranih područja, stoga je gradonačelnik Ivan Radić donio odluku da se nastavi s intenzivnim tretmanima njihovog suzbijanja, priopćeno je u utorak iz gradske Uprave.

Stoga će tri dana Grad temeljem preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije provesti tretmane suzbijanja komaraca i sa zemlje i iz zraka, i to na području cijeloga grada na površini od 8034 hektara.

Danas će se na području Sarvaša i Nemetina između 19 i 22 sata provoditi tretmani i sa zemlje i iz zraka, dok će se na području Vinogradske ulice tretmani provoditi sa zemlje.

U srijedu, 16. lipnja, će se provesti obje vrste adulticidnih tretmana na području cijeloga Osijeka. Avionski tretman i tretman sa zemlje će se provesti u četvrtak 17. lipnja na području Višnjevca i Josipovca, a istovremeno će se sa zemlje provoditi tretmani na području Brijesta i Cvjetnoga naselja.

Cijena navedenih tretmana iznosi 972 tisuće kuna, od kojih se 517 tisuća odnosi na avionske tretmane.

Sukladno zakonskim propisima avionski tretmani provode se iznad zelenog pojasa, dok se u naseljenim područjima mogu provoditi samo tretmani sa zemlje.

„Pozivamo sugrađane da prilikom provođenja tretmana izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, a vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore košnice. Situacija na terenu posljedica je činjenice da susjedne općine ne provode mjere suzbijanja, iako su to dužne prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti“, priopćeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2023 17:00