NA PRVOJ LINIJI OBRANE

Naši reporteri u Brdovcu: ‘Katastrofa! Ovako je bilo i 2010. - i što se napravilo? Ništa!‘

‘Jedino se asfaltiralo cestu, umjesto da se nešto napravilo oko nasipa. Izgleda da nam je namijenjena ovakva sudbina od ‘onih gore‘‘

Prizori iz Brdovca

 Ronald Gorsic/Cropix/

Na ‘prvoj crti‘ obrane od vodenog vala nabujale Save iz susjedne Slovenije našla se u subotu ujutro općina Brdovec, njezino naselje Javorje i kuća Srećka Domazeta.

image
Zeljko Grgic/Cropix

- Noćas je sve još bilo mirno kada smo i obišli polja oko Save, da bi ujutro oko osam sati krenula poplava. Katastrofa.. - govori nam Srećko Domazet na rubu svog dvorišta koje je zajedno s obiteljskom kućom odsječeno od ostatka naselja. Do njega se može preko susjednih dvorišta, dok je na cestu nahrupio vodeni val, može se samo čamcima kojima civilna zaštita dostavlja pitku vodu i hranu za desetak kuća koje su odsječene od ostatka naselja.

Domazet je vrećama s pijeskom zaštitio kućni ulaz i vrata podruma. Nada se najboljem.

image
Zeljko Grgic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

- Ovako je bilo i 2010. kada je posljednji put bila poplava. Znači imalo se vremena da se nešto napravi da se ovo ne ponovi. Nije se napravilo ništa. Ljut sam i bijesan – kaže Domazet. Nezadovoljan je kaže odnosom općine Brdovec prema ovom dijelu mjesta.

- Jedino se asfaltiralo cestu, umjesto da se nešto napravilo oko nasipa. Izgleda da nam je namijenjena ovakva sudbina od ‘onih gore‘ – kaže naš sugovornik, dok promatramo automobil koji je potopljen na obližnjem polju.

I Srećkovi susjedi sličnog su razmišljanja. Ne vide, kažu, u čemu je problem da se povuče novac iz fondova Europske unije i uredi ovaj dio zaštite od Save.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

- Probilo je u Drenju i to evo ide sve do tu do nas, vodostaj se stvarno naglo digao – kaže nam Josip čije je domaćinstvo na dijelu Javorja gdje voda još nije prodrla.

Jedan je od starosjedilaca u ovom dijelu Brdovca gdje su kuće i dvorišta lijepo uređene, s okućnicama, fasadama i gospodarskim zgradama.

- Koliko ja znam, nikakvih planova u ulaganju u zaštitu od Save nema. Načelnik općine je tu bil‘ jutros, ali kaj će on reć‘. Trebalo je misliti ranije, u cjelini nitko ništa ne misli napraviti – ogorčeno će Josip, u čije je dvorište voda prodrla 2010.

U Javorju interveniraju vatrogasci Zagrebačke županije. Kako su nam predočili zapovjednici postrojbi, vatrogasci, njih oko 80, ‘na terenu‘ je od petka u 14 sati, izrađuju se zečji nasipi, izvlače stanovnici čija su dvorišta potopljena i opskrbljuju namirnicama odsječena kućanstva. U pripravnosti je još 500 vatrogasaca jer se čeka novi vodeni val u poslijepodnevnim satima subote. Spašena su, kako doznajemo, tri migranta koja su se zatekla na potopljenom području oko Brdovca.

image
Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

- Do sada smo evakuirali dvadesetak kuća iz dvije ulice. Ti ljudi su kod rodbine. Preplašeni su, ali situacija se u cjelini smiruje tako da su i oni sada smireniji – kaže vatrogasni zapovjednik DVD Brdovec Mario Levak.

U Javorju je i Nenad Prpić, zapovjednik modula za traganje i spašavanje u poplavama Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

- Prema sadašnjim procjenama i iz razgovora s lokalnim stanovništvom procjenjujemo da ne bi trebalo doći do daljnjeg rasta vodostaja, no pripreme se rade, vreće s pijeskom raspoređuju, stanovništvo postupa po preporukama da se imovina zaštiti. Dio čamaca ste već vidjeli, imamo još četiri čamca u pripravnosti ovdje ako bude trebalo za dostavu hrane i evakuaciju stanovništva – referira Prpić.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Načelnik općine Brdovec Alen Prelec u petak je pozvao stanovništvo na oprez od vodenog vala protoka 3500 ‘kubika‘ koji dolazi iz Slovenije. U općini je, kako doznajemo, organizirano preuzimanje vreća s pijeskom. Prelec je pozvao stanovništvo u ugroženim naseljima da zaštite imovinu spremanjem na više katove obiteljskih kuća. Prve procjene bile su da će najjači vodeni val u okolicu Brdovca doći u subotu oko 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:39