SVJETSKO, A NAŠE

Naše nove četveroslojne maske zaustavljaju koronu u 99 posto slučajeva. A i sve druge viruse

Posjetili smo pogon tvrtke Splendor tekstil te se na licu mjesta uvjerili o odličnom poslu koji trenutačno rade
 Željko Puhovski/Cropix

Domaća tvrtka Splendor tekstil, nakon što se u lipnju prva u Hrvatskoj odvažila na serijsku proizvodnju kirurških maski, sada je proizvela novi inovativni proizvod - četveroslojnu masku s 99-postotnom antibakterijskom i 99-postotnom antivirusnom zaštitom.

Posjetili smo njihov pogon u Sesvetama te se na licu mjesta uvjerili o odličnom poslu koji trenutačno rade.

image
Željko Puhovski/Cropix

Ova obiteljska tvrtka ima pogone u Klanjcu i Sesvetama, a zapošljava više od 50 ljudi. Inače se bavi proizvodnjom Gore-tex odjeće, specijalne funkcionalne profesionalne odjeće. U Sesvetama rade isključivo maske i mjesečno ih tamo proizvedu četiri milijuna.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Nanotehnologija

Njihova nova maska temelji se na inovativnoj nanotehnologiji. Ima sličnosti s klasičnom medicinskom maskom, ali joj nano sloj daje dodatnu zaštitu od virusa. U vrijeme pandemije virusa covida-19 izuzetno je važna upravo takva zaštita.

"Sad smo suočeni s virusom, a medicinska ili bilo kakva druga maska pruža samo bakterijsku filtraciju. Budući da je inovativnost temelj funkcioniranja naše tvrtke, i sad radimo u tom smjeru."

Naime, medicinske maske su isključivo antibakterijske i za njihovu certifikaciju norma ne predviđa ispitivanje na viruse, nego isključivo na bakterije. Čak i medicinska maska najvišeg standarda stupnja 2R, uz to što ima više od 98 posto bakterijsku filtraciju i zaštitu od prskanja tekućina, nema zaštitu od virusa. To ih je ponukalo na razvoj maske koja bi, uz antibakterijsku, pružila i antivirusnu zaštitu.

image
Voditelj prodaje Luka Perčić s novom zaštitnom maskom
Željko Puhovski/Cropix

Štiti, a ne šteti

"Naš je proizvod neusporediv s bilo čime što se sada može naći na tržištu. Koristimo posebne filterske materijale. Inače je u svim medicinskim maskama polipropilen, a ovdje je on u kombinaciji s inovativnom nanotehnologijom. Ne koriste se metali, nego polimer. Zato je ova maska i cijenom prihvatljivija i konkurentna na globalnom tržištu.

Polimer se ne razgrađuje i ne ulazi respiratorno u tijelo, potpuno je stabilan, kemijski inertan i iznimno izdržljiv na visoke i niske temperature i UV zrake te potpuno neškodljiv za zdravlje", objasnila nam je Suzana Perčić, voditeljica razvoja u Splendor tekstilu.

image
Suzana Perčić
Željko Puhovski/Cropix

"Važno je napomenuti kako je bitno da maska štiti, ali je jednako važno i da ne šteti", naglasila je.

Nova maska prošla je sva europska laboratorijska ispitivanja, a i od relevantnih domaćih laboratorija dobili su vrlo dobre povratne informacije.

Nova četveroslojna maska Splendor tekstila može se nositi i 24 sata, a ako se nakon upotrebe spremi na higijenski prihvatljiv način, i dulje. Naravno, kod skidanja i stavljanja maske važno je biti pažljiv i imati potpuno čiste ruke.

Budući da je proizvodnja počela tek prije tjedan dana, maske se još ne mogu naći na tržištu, ali se mogu naručiti kod njih direktno.

image
Željko Puhovski/Cropix

Zaštitna oprema

Pakiraju se u kartonske kutijice od 50 komada, odvojene u plastične vrećice po pet komada da se mogu koristiti na praktičan i higijenski siguran način.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Tvrtka već 20 godina na tržištu nudi radno-zaštitnu opremu najviše kategorije tako da im certifikati i laboratorijska ispitivanja nisu ništa novo. Samo su sad uveli nove proizvode prilagođene trenutačnim potrebama u koronakrizi.

"Izvjesno je da nas čeka teška jesen što se tiče pandemije. Nadamo se da će naša nova maska s visokim stupnjem antivirusne filtracije pridonijeti zaštiti", zaključuju u tvrtki.

Važno je znati da se nošenje zaštitne maske pokazalo ključnim korakom u prevenciji širenja zaraze koronavirusa tijekom pandemije. Stručnjaci su utvrdili kako je upravo to, uz držanje razmaka, glavno sredstvo prevencije.

image
Željko Puhovski/Cropix

Respiratorni virusi, kojima pripada i koronavirus, šire se kapljicama oslobođenima iz dišnog sustava zaražene osobe, odnosno kihanjem, kašljanjem, govorom i slinom. Koronavirus se prenosi bliskim kontaktom sa zaraženim osobama, bez obzira na to imaju li simptome ili ne.

Nažalost, mnogi maske ne nose na pravilan način pa time poništavaju njihov smisao. Zbog toga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo opet izdao nove upute i savjete o nošenju maski te naglašavaju da je nužno i dalje se pridržavati svih propisanih mjera te i tijekom nošenja maske za lice održavati razmak između osoba od 1,5 metara.

image
Željko Puhovski/Cropix

Upute

1. Pri stavljanju maske treba voditi računa o tome da se uz lice uvijek stavlja unutarnja strana maske.


2. Jednu masku nosi samo jedna osoba, nošene maske ne smiju se dijeliti s drugima.


3. Prije prve uporabe maske za lice poželjno ju je oprati ili barem izglačati glačalom podešenim na temperaturu za glačanje pamučnih ili lanenih materijala (u slučaju perivih maski).


4. Prije stavljanja maske i poslije toga ruke treba temeljito oprati sapunom.


5. Maska treba pokriti usta, nos i dio lica, a na rubu mora što tješnje pristajati kako bi se smanjio protok zraka izvan maske.


6. Na vanjskoj strani maske potencijalno se može naći virus. Kako bi se spriječila kontaminacija ruku, treba izbjegavati dodirivanje vanjske strane maske.


7. Kod prve uporabe trebalo bi provjeriti propušta li maska dovoljno zraka kako ne bi sprečavala normalno disanje.


8. Navlaženu masku za lice treba skinuti i zamijeniti novom, suhom. Maske za lice bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 stupnjeva, i temeljito posušiti. Medicinske maske jednokratni su proizvod te se nose dok se ne navlaže, a maksimalno do tri sata.


9. Nakon skidanja masku za lice treba odložiti u vrećicu ili slično i dobro je zatvoriti ili je odmah oprati. Nije preporučivo masku za lice dugo čuvati zatvorenu nakon nošenja.


10. Medicinske maske se nakon nošenja odlažu u komunalni otpad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 01:44