ŠOKANTNA ODLUKA

Nasamario na stotine Hrvata, a sud ga oslobodio optužbi. Građani nakon presude bijesni: ‘Razlozi su apsurdni!‘

Građani koji su javno iznijeli optužbe protiv agencije SVIKONCERTI nakon presude su ostali u šoku

Osnivač tvrtke SVIKONCERTI d.o.o. Tomica Drvar-Trtinjak također je oslobođen optužbe

 /Željko Hajdinjak/cropix

Tvrtka SVIKONCERTI d.o.o., protiv koje je Državni inspektorat podnio devet optužnih prijedloga zbog toga što putnicima nisu vratili novac za uplaćena, a neizvršena putovanja, oslobođena je optužbi u jednom od sedam postupaka, a razlozi zašto je do toga došlo u najmanju su ruku apsurdni.

Naime, kako je vidljivo iz presude Općinskog suda u Varaždinu koja je donesena 6. listopada, i tvrtka i odgovorna osoba, njezin osnivač Tomica Drvar-Trtinjak, oslobođeni su zato što turistički inspektori koji su podnijeli optužni prijedlog u njemu uopće nisu naveli imena i prezimena oštećenih putnika, ali ni iznose koje su okrivljeni putnicima navodno trebali vratiti.

Apsurdne stvari

Stvar je to više apsurdna kad se zna da konkretni putnici koji tvrde da su oštećeni u javnosti kontinuirano i s imenom i prezimenom već nekoliko mjeseci iznose konkretne optužbe protiv sporne agencije, nekolicina njih je protiv tvrtke SVIKONCERTI podnijela i kaznene prijave, a i sam je Inspektorat još u travnju ove godine Jutarnjem listu potvrdio da je primio predstavke 26 građana te na temelju njih protiv agencije SVIKONCERTI podnio čak devet optužnih prijedloga.

No, ako je svih sedam napisano ovako kao ovaj iz presude, agencija nema previše razloga za brigu.

Naime, objašnjava se u presudi, okrivljenici su oslobođeni jer se u optužnom prijedlogu ne navode točno vrijeme ili mjesto izvršenja djela prekršaja, a inspektori su propustili opisati i način na koji su okrivljenici to kazneno djelo počinili pa je sud zaključio kako u konkretnom slučaju "nedostaje konstitutivni element bića djela prekršaja".

Dodatno, u presudi se navodi kako je glavna rasprava u ovom slučaju bila zakazana za 4. listopada ove godine, ali da ročištu nitko nije pristupio - pa čak ni predstavnik Državnog inspektorata, tijela koje je podnijelo optužni prijedlog. Zbog toga je rasprava vođena tako da je u dokaznom postupku pročitan zapisnik Inspektorata, točnije Područnog ureda Varaždin, te je izvršen uvid u potvrde Ministarstva pravosuđa.

Slučaj je na sudu završio nakon što su okrivljenici podnijeli prigovor protiv prekršajnog naloga koji je 7. veljače podnio Državni inspektorat, a kojim su bili proglašeni krivima te su im izrečeni novčana kazna i trošak postupka.

"Ponovljeni prekršaji"

Taj je nalog poslije stavljen izvan snage nakon što su Drvar-Trtinjak i tvrtka protiv njega podnijeli prigovor, a presudom od 6. listopada u konačnici su i oslobođeni krivnje.

Vijest o tome ovih je dana šokirala brojne građane koji su proteklih mjeseci, koliko su dugo od tvrtke SVIKONCERTI pokušavali dobiti natrag novac za neodrađena putovanja, u javnosti s imenom i prezimenom govorili o konkretnim slučajevima u kojima im agencija nije vratila novac, a njihove je navode Jutarnjem još u travnju potvrdio Inspektorat.

"Turistička inspekcija je tijekom 2021., 2022. i 2023. godina zaprimila 26 predstavki putnika na poslovanje putničke agencije, a zbog nevraćenih sredstava uplaćenih za neizvršene ugovore o putovanju u paket-aranžmanu.

Obavljenim nadzorima utvrđeno je da putnicima nisu vraćena sredstva uplaćena za ugovore o putovanju u paket-aranžmanu koji nisu izvršeni te su inspektori zbog utvrđenih prekršaja, odnosno zbog ponovljenih prekršaja, podnijeli devet optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka mjesno nadležnom sudu, uz prijedlog da se počinjeni prekršaji tretiraju kao produljeni prekršaj, sukladno odredbama Prekršajnog zakona", pisalo je u odgovoru Jutarnjem listu.

Nakon donošenja oslobađajuće presude Jutarnji je list od Inspektorata pokušao dobiti objašnjenje što se dogodilo - zašto u optužnom prijedlogu nisu bili navedeni konkretni putnici ni iznosi koje im agencija navodno duguje te zašto se predstavnik tog tijela nije pojavio na ročištu, no odgovor, nažalost, nismo dobili. Inspektorat je odbio komentirati slučaj, budući da ni jedan postupak nije dovršen.

Jedna od putnica koja do danas nije dobila povrat novca za uplaćeni, a neodrađeni koncert Nicka Cavea iz 2020. godine, Stella Lučev, jučer je bila šokirana presudom koju je nazvala porazom pravosuđa.

Pitanje svjedoka

"Ne razumijem kako je uopće moguće podizanje optužnog prijedloga, a da u tom optužnom prijedlogu nemaš konkretna imena osoba koje su oštećene, posebno s obzirom na činjenicu da je jako puno građana imenom i prezimenom prijavilo slučaj Inspektoratu, ali su i podizali kaznene prijave.

Osim toga, iz presude proizlazi da nitko nije pristupio ročištu, a mene osobno zanima je li itko od svjedoka uopće bio pozvan na to ročište. Cijela stvar je tragična jer ova presuda Drvaru-Trtinjaku sada daje legitimitet u daljnjim postupcima", rekla je Lučev te dodala kako smatra apsurdnim da se slučaj vodio na Općinskom sudu u Varaždinu, gradu u kojem je tvrtka registrirana.

Tvrtka SVIKONCERTI podnijela je zahtjev za pokretanje predstečajnog postupka koji je početkom lipnja ove godine obustavljen, a u veljači 2021. je Marina Drvar-Trtinjak, supruga Tomice Drvara-Trtinjaka, osnovala tvrtku Travelego, i to upravo u trenutku kad je Ministarstvo turizma donijelo odluku da agencije potrošačima za neodržana putovanja iz razdoblja pandemije, umjesto vaučera, moraju početi vraćati novac.

U odgovoru koji je Jutarnji list od tvrtke SVIKONCERTI dobio u travnju ove godine pisalo je kako je tvrtka "u svim prekršajnim postupcima koji su pokrenuti i koji su okončani zaprimila oslobađajuće presude", ali nije navela o koliko je slučajeva riječ.

Također su naveli da je u 2022. tvrtka izvršila više od 150 tisuća kuna povrata te da je 95 posto kupaca iskoristilo kupljene koncertne aranžmane u 2022. i 2023. godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:37