‘KRVAVA POŠILJKA‘

Naš stručnjak o morbidnom paketu poslanom ukrajinskoj ambasadi u Zagrebu: ‘Pošiljatelj prije svega ima ove ciljeve‘

‘Tko stoji iza toga teško je reći, ali sada je na policiji da uz pomoć sigurnosnih službi otkrije pošiljatelja‘

Ukrajinski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Vasilj Kirilič i Zgrada Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj

 Vesna Pandžić/Cropix/Screenshot:_ Google Street View/

Policija provodi kriminalističko istraživanje o morbidnom "krvavom paketu" koje je poslano ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu, a koje navodno sadrži životinjske oči.

Kako je priopćio MUP, odgovorna osoba u Veleposlanstvu Ukrajine obavijestila je policiju da su u petak trebali preuzeti od pošte pošiljku, ali su to odbili zbog upozorenja ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova da su i druga ukrajinska veleposlanstva diljem Europe s adrese tog pošiljatelja zaprimila sumnjive pošiljke.

Pošiljka je u posjedu policije te će se prema paketu postupati s ciljem utvrđivanja porijekla i sastava, priopćio je MUP.

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj, Vasilj Kirilič, Jutarnjem listu potvrdio je informaciju, te nas uputio na službenu izjavu glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova Olega Nikolenka, koji je objavio da su slične pakete dobila i veleposlanstva u Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj, Italiji, Austriji te generalni konzulati u Napulju, Krakovu i Brnu.

Ovo sve dogodilo se nakon što je u ukrajinskoj ambasadi u Španjolskoj eksplodiralo pismo-bomba, a poslije je španjolski premijer potvrdio da je i u njegov ured stigao eksploziv u pismu, kao i na drugih pet adresa.

Natopljeni tekućinom

- Ukrajinske ambasade i konzulati nastavljaju primati prijetnje nakon terorističkog napada u Španjolskoj. Paketi su sadržavali životinjske oči. Sami paketi bili su natopljeni tekućinom karakteristične boje i mirisa. Proučavamo značenje te poruke – poručio je Nikolenko, te dodao kako je vandaliziran i ulaz u rezidenciju ambasadora u Vatikanu, ambasada u Kazahstanu primila je prijetnju bombom, koja se poslije pokazala lažnom, a u ambasadu u SAD-u stiglo je pismo s kopijom kritičkog članka o Ukrajini, ali, kao i kod drugih kuverti, pismo je stiglo s teritorija jedne europske države.

Izvor u veleposlanstvu u Rimu rekao je za medije da je pred vratima ostavljen ljudski izmet.

- Pisma i pošiljke koje su zaprimljena u Madridu i koja su imala eksploziv u sebi prije svega su akt terorizma i njihov je cilj zastrašivanje i stvaranje nesigurnosti. To je ujedno i poruka Ukrajincima. Pošiljka koja je stigla u veleposlanstvo u Zagrebu prije svega ima za cilj zastrašivanje i stvaranje osjećaja nesigurnosti. Tko stoji iza toga teško je reći, ali sada je na policiji da uz pomoć sigurnosnih službi otkrije pošiljatelja, njegov cilj i motiv. Tu je bitna i međunarodna suradnja - kaže Ante Letica, stručnjak za sigurnost s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i bivši šef operative SOA-e.

O tome možemo li očekivati pojačano osiguranje kako veleposlanstava tako i na drugim razinama kaže:

Faktori rizika

- To će procijeniti policija i sigurnosne službe, ali sasvim je izvjesno da će se to dogoditi, kao i da će se podići razina osiguranja hrvatskih diplomatskih predstavništava u svijetu. Dolazi i vrijeme blagdana i to se također uzima u obzir. Mi smo imali situaciju prilikom intervencije SAD-a u Iraku da su se slala neka pisma u kojima je navodno bio antraks. S obzirom na to da je veleposlanstvo eksteritorijalno područje i da policija smije djelovati samo u izvanrednim situacijama, ovakve situacije rješavaju se dogovorom i suradnjom ministarstava vanjskih poslova što će i ovdje biti slučaj. Ono o čemu se treba voditi računa je i uloga Rusije i njihovih službi i njihova utjecaja u Europi i svijetu i nužno je dignuti razinu sigurnosti. Međutim, to ne trebamo niti podcijeniti niti precijeniti i ne paničariti i dovoditi ljude u situaciju straha i nesigurnosti jer to upravo može biti i jedan od ciljeva pošiljatelja, da nas zastraše, da ne živimo normalno - kaže Letica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:43