IZVJEŠTAJ TOMISLAVA KUKECA

NAŠ NOVINAR DEGUSTIRAO DELICIJE OD KUKACA O KOJIMA SVI PRIČAJU: Prženi su u češnjaku, soji ili đumbiru, fini i hrskavi, čak i oni s okicama i nogicama

 
 Jutarnji list

Živi smo i zdravi.

Tako bi se mogla opisati avantura u kojoj sam članovima svoje obitelji donio nekoliko proizvoda od jestivih kukaca kako bi ih degustirali.

Očekivano, oni sa čokoladom imali su najveću "prođu", ali valja zamijetiti kako su nam, nakon nekoliko trenutaka skepse i, priznajmo, gađenja, ukusni postali čak i oni čitavi, s okicama i nogicama. Prženi su u češnjaku, čiliju, soji i đumbiru... Sve su to okusi koje i inače u domu koristimo.

Kažu da se kukcima u svijetu hrani oko dvije milijarde ljudi. Njihova je proizvodnja jeftinija i bolja za okoliš od proizvodnje mesa. Primjerice, za kilogram junetine potrebno je i do dvadeset tisuća litara vode, dok je za proizvodnju cvrčka potrebna svega jedna litra. Trgovački lanac Kaufland oglasio je ovog četvrtka njihovu prodaju, o čemu smo opsežno izvještavali.

Problem je samo u tome što je, prema hrvatskim propisima, prodaja kukaca za ljudsku prehranu i dalje zabranjena, iako je dopuštena u mnogim europskim zemljama.

Kako smo se proveli uz hrskave cvrčke, pogledajte u ekskluzivnom videoprilogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:11