OSJEČKI PROBLEM

NARKOSCENA SE PRESELILA U KAFIĆE I KLUBOVE 'Konzumenti i dileri su se osilili i gotovo da se ne skrivaju, pojavile su se droge kojih dugo nije bilo'

 
 Profimedia, Sciencephoto RM

U Osijeku se nakon nedavne velike tragedije u prometu i nepotvrđenih špekulacija o mogućoj ulozi droge u tom događaju počelo javno govoriti o konzumiranju i dilanju narkotika u osječkim ugostiteljskim objektima, piše Glas Slavonije.

Da se ne radi o praznim pričama kazuje i vijest iz PU osječko-baranjske od 23. prosinca prošle godine, gdje je navedeno da su policajci, u sanitarnom čvoru ugostiteljskog objekta na Trgu Vatroslava Lisinskog u osječkog Tvrđi, zatekli 30-godišnjaka iz Jarmine dok je konzumirao drogu. Policajcima je 30-godišnjak predao više komada ecstasyja i nekoliko paketića amfetamina speeda.

Narkoscena se s godinama polako sve više selila s ulica u ugostiteljske objekte, a vlasnici kafića i noćnih klubova pri tome su nemoćni. Podaci iz policije kažu da i policajci rade na suzbijanju droga u Osijeku i cijeloj Osječko-baranjskoj županiji, no čini se da se narkoscena otela kontroli, ocjenjuje Glas Slavonije.

- Službenici PU osječko-baranjske konstantno pojačano postupaju u zonama ugostiteljskih objekata i na mjestima na kojima se okuplja veći broj mladih osoba na području Osijeka, pa tako i drugih gradova naše županije, osobito u večernjim satima u dane vikenda. Tijekom 2019. godine na području Osijeka policajci PU osječko-baranjske evidentirali su više od sto slučaja neovlaštenog posjedovanja droge prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga. Nadležnim sudovima proslijeđeni su optužni prijedlozi dok je ukupno ostvareno više od 200 pojedinačnih zapljena različitih vrsta droga na području Osijeka - rekli su iz PU osječko-baranjske.

Rijeka, 150109.
U akciji kodnog imena Tropicana rijecka je policija prekinula kokainski narkolanac koji je vec duze vremena djelovao u rijeckoj regiji. U Zupanijski sud u Rijeci danas su privedena petorica dilera. Privodjenje  Aleksandra Srdoca.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimas / CROPIX
Ilustracija

Na problem konzumacija svih vrsta droga u kafićima, ali i veći broj drogiranih amfetaminima, upozorava i osječka liječnica Marija Kribl, voditeljica Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti pri HZJZ-u Osječko-baranjske županije.

- Naši pacijenti nekad znaju spomenuti da koriste drogu po kafićima, ali mi je teško procijeniti koliko toga doista ima. Ako postoji, to je već pitanje policije i ne razumijem na osnovi čega ih ne bi uhvatili. Još mogu razumjeti ako koriste droge negdje skriveni, ali po ugostiteljskim objektima to je već javno drogiranje. Ne mogu vjerovati da se to doista događa, a da nitko ne reagira. Ne znam bih li izjave pacijenata uzela kao vjerodostojne, ali ako su konzumenti tu, onda su tu i dileri i ne vidim nikakvo opravdanje da se nešto hitno ne poduzme. Očito su se i konzumenti i dileri osilili - rekla je Glasu Slavonije osječka liječnica. Dodaje i kako su se ponovno pojavile droge kojih neko vrijeme nije bilo.

- U posljednje vrijeme kad ih tretiramo, dosta ih je pozitivno na tzv. dizalicu, odnosno speed, i na amfetamine. Očito u gradu ima opet nešto što im je vrlo dostupno - zaključuje dr. Kribl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:15