DOBRE VIJESTI

Napokon dogovor u EU: Hrvatska dobiva još 747 tisuća doza Pfizerovog cjepiva, evo kad stižu

Hrvatska će još snažnije zaštiti zdravlje građana te osigurati veću procijepljenost ususret još jedne sezone, poručuju iz Vlade
 Damir Krajač/Cropix

Hrvatska dobiva 747 tisuća doza Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa, doznaje Jutarnji list u Bruxellesu. Dogovoreno je to na pregovorima u Odboru stalnih predstavnika država članica Europske unije, a cjepivo stiže do kraja lipnja.

Dogovor je postignut gotovo tjedan dana otkad su od lidera država članica dobili mandate da "u duhu solidarnosti" raspodijele dodatnih 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva

Kako smo ranije pisali, Hrvatska je ostala "kratkih rukava" jer je naručivala najviše doza cjepiva AstraZenece koja ne poštuje ugovore te dostavlja znatno manje količine. Ostali su proizvođači više-manje ispoštovali dogovor, s određenim kašnjenjima, koje su ipak male u odnosu na AstraZenecu.

O dogovoru se večeras priopćenjem oglasila i Vlada.

Nakon sastanka Europskog vijeća prošloga tjedna, na kojem je glavna tema razgovora među europskim liderima bila zajednička borba protiv COVID-19 te distribucija nadolazećih doza cjepiva, uslijedila je rasprava o sadržaju zaključka Europskog vijeća na razini veleposlanika – stalnih predstavnika država članica EU-a (COREPER) u Bruxellesu o raspodjeli 10 milijuna doza Pfizer–BioNTechovog cjepiva, priopćeno je iz Banskih dvora.

- Nakon niza razgovora proteklih dana vođenih na razini premijera kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika (veleposlanika) u Bruxellesu za Hrvatsku smo osigurali dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer–BioNTech do kraja lipnja ove godine - izjavio je ovom prigodom predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Premijer Plenković je podsjetio da je stav Hrvatske bio da se u duhu europske solidarnosti treba raspodijeliti 10 milijuna doza Pfizer–BioNTechovog cjepiva, kako bi one zemlje koje su trebale dosad dobiti više doza cjepiva AstraZenece primile više doza Pfizer–BioNTecha i time kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece.

Deset milijuna doza Pfizer–BioNTechovog cjepiva, koje će se uslijed dogovora s proizvođačem, pomaknuti iz četvrtoga u drugo tromjesečje ove godine, raspodijelit će se u omjeru:

- 30 posto za države koje imaju manjak cjepiva,

- 70 posto po načelu pro rata među članicama, razmjerno broju stanovnika.

Hrvatska će na ovaj način još snažnije zaštiti zdravlje građana od širenja zaraze koronavirusom te osigurati veću procijepljenost ususret još jedne turističke sezone, poručuju iz Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:15