ISTRAGA IDE DALJE

Nalazi Beroševe inspekcije neće utjecati na DORH, odvjetnik tvrdi: ‘Ignorirali su razgovore s Matijanićem‘

Hoće li tužiteljstvo uzeti u obzir zaključke povjerenstva i rezultate zdravstvene inspekcije ili će zasukati rukave i temeljito istražiti slučaj

Vili Beroš; Vladimir Matijanić

 Cropix/

Neovisno o rezultatima zdravstvene inspekcije i zaključku stručnog povjerenstva povodom smrti novinara Vladimira Matijanića, a koje je objavilo Ministarstvo zdravstva na dvosatnoj konferenciji za medije, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu i dalje provodi neovisne izvide na temelju članka 205. st. 6 i članka 206. st. 4 Zakona o kaznenom postupku. Oni su inicirani promptno, nedugo nakon Matijanićeve smrti, kada je u medijima iskazana javna sumnja da postoji kršenje zakona i nesavjesnog liječenja iz članka 181., koje bi dovelo do smrtnog ishoda. Rezultati nadzora Ministarstva zdravstva prezentiranog u srijedu tek trebaju stići do splitskih tužitelja.

"Do 25. kolovoza 2022. nismo još zaprimili rezultate nadzora Ministarstva zdravstva, već samo rezultate unutarnjeg nadzora KBC-a Split. Isto tako, ističem kako navedeni rezultati neće utjecati na izvide koje provodi ovo državno odvjetništvo i koji su još uvijek u tijeku, već će nakon dovršetka izvida s cjelokupnom prikupljenom dokumentacijom biti dostavljeni sudskim vještacima prilikom nalaganja multidisciplinarnog vještačenja ", odgovorio je Josip Mršić, glasnogovornik ODO-a Split, na upit Jutarnjeg jesu li izvidi gotovi, je li im stigao nalaz zdravstvene inspekcije i hoće li isti utjecati na finalnu odluku.

Odvjetničko mišljenje

Hoće li i treba li tužiteljstvo koje je formiralo spis kroz svoje izvide uzeti u obzir zaključke povjerenstva i rezultate zdravstvene inspekcije ili će zasukati rukave i temeljito istražiti, kako to zakon nalaže, pokazat će vrijeme, kaže nekolicina pravnika s kojima smo razgovarali.

"Državno odvjetništvo u Splitu ničim nije vezano uz stav i mišljenje zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravstva. Za očekivati je postupanje po Zakonu o kaznenom postupku poduzimanjem hitnih izvidnih radnji s ciljem prikupljanja relevantnih informacija da se utvrdi osnovana sumnja pokreće li se istraga ili ne. Sve te radnje su tajne, uključujući vještačenja i ispitivanje svjedoka, tako da članovi stručnog tima povjerenstva zbog sukoba interesa, jer su već sudjelovali u analizi predmeta po nalogu ministarstva, sasvim sigurno neće biti angažirani kao vještaci u dokaznim radnjama DORH-a. Jer, oni su svoj stav iznijeli izvan okvira ZKP-a, a njihov stav ničim ne obvezuje DORH, koji samostalno provodi izvide i dokazne radnje kako bi donio državnoodvjetničku odluku - smatra li kaznenu prijavu osnovanom ili ju odbacuje", pojašnjava odvjetnik Milko Križanović.

Razgovori s osobljem

Da živimo u uređenoj pravnoj državi, smatra odvjetnik Branko Šerić, ovi nalazi bi mogli biti tek samo indicija, ali živimo u zemlji gdje je prisutan voluntarizam i tu je svašta moguće.

"Na konferenciji su uzeli sebi za pravo zanemariti anamnezu i razgovore s pokojnim Matijanićem i njegovom partnericom, koje su vodili s djelatnicima zdravstvenih ustanova. Uzeli su sebi za pravo tumačiti pravni aspekt događaja. Iz čega proizlazi da Matijanić nije mogao živjeti duže da mu je pružena adekvatna medicinska pomoć?", pita se odvjetnik Branko Šerić, podsjećajući da "tužiteljstvo ima potpuno drugačiji mehanizam utvrđivanja činjeničnog stanja".

Dodao je i da je važno raščlaniti sve dijelove razgovora koje su Matijanić i partnerica vodili s osobljem i utvrditi sve subjektivne i objektivne odgovornosti.

Je li trebao biti otpušten na kućnu njegu?

Vladimir Matijanić preminuo je 5. kolovoza u stanu tijekom druge intervencije Hitne pomoći, kada mu se stanje naglo pogoršalo. Prethodna intervencija Hitne pomoći bila je sat i pol prije toga, kada je liječnica procijenila da nema potrebe za transportom u bolnicu. Preminuo je zbog preklapanja covida-19, ranijih kroničnih autoimunih bolesti i nekontinuirane terapije, zaključak je povjerenstva Ministarstva zdravstva.

Njegova partnerica Andrea Topić objavila je da je smrti prethodio niz propusta pa se pokrenula istraga. Iz dokumentacije od 2. kolovoza s Hitnog prijema Klinike za infektologiju KBC-a Split proizlazi da je Matijanić bio dobrog općeg stanja, hemodinamski stabilan i uredne saturacije kisika pa je otpušten na kućnu njegu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:36