BRUTALNOST POLICIJE

"Nalaz Vijeća Europe neće utjecati na ulazak Republike Hrvatske u Schengen"

Predsjednik Milanović napao je Vijeće Europe nazvavši ih "štetočinama koje stalno negdje zabadaju nos i stalno dijele lekcije"
 Darko Tomaš/Cropix

Optužbama da hrvatska policija zlostavlja migrante na granici s BiH pridružilo se i Vijeće Europe, točnije Odbor za sprečavanje mučenja, nečovječnog i ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. U najnovijem izvješću tog odbora se proziva Hrvatsku zbog teškog zlostavljanja migranata od strane policije i opstrukcije u suradnji vezane uz postupanje prema migrantima.

Europska je komisija jučer u Bruxellesu poručila da je "primila na znanje" ovaj izvještaj, da je u kontaktu s hrvatskim vlastima i da je izvještaj svjež zbog čega je prerano za davanje komentara, ali u ovom trenutku ne misle da će to izvješće imati utjecaj na promjenu mišljenja Komisije o ispunjavanju uvjeta za ulazak u Schengen.

Na dnevnom redu

Upravo će sljedeći tjedan Vijeće Europske unije na dnevnom redu imati preporuku Komisije o ulasku Hrvatske u Schengen i očekuje se da će države članice podržati taj prijedlog nakon čega bi trebao početi postupak u kojem treba pridobiti i mišljenje Europskog parlamenta.

- Stav Komisije o hrvatskoj spremnosti za ulazak u Schengen ostaje nepromijenjen. Komisija je dala ocjenu u prilog hrvatskog pridruživanja Schengenu, a sada je na Vijeću da donese odluku o tome. Ipak, ostajemo u bliskom kontaktu s hrvatskim vlastima u pogledu preostalih izazova i pitanja koja su identificirana, što također uključuje neka od pitanja koja se spominju u tom izvješću - rekao je glasnogovornik Europske komisije za unutarnje poslove Adalbert Jahnz.

U izvješću tog odbora Vijeća Europe navodi se da su članovi spomenutog odbora u razgovorima s migrantima dobili brojne i po njima vjerodostojne navode o fizičkom zlostavljanju migranata od strane hrvatskih policijskih službenika.

Posebno su naglasili postupke interventne policije. Spominju šamaranje, udarce nogom, pendrekom i drugim tvrdim predmetima kao načine fizičkog zlostavljanja migranata. Neki migranti su govorili da su ih iz Hrvatske vraćali u BiH u donjem rublju, a ponekad i gole.

Doček balalajkama

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je izvijestilo da je izvješće CPT-a objavljeno bez njihova pristanka te da se temelji na neprovjerljivim informacijama iz Bosne i Hercegovine. MUP smatra da je time taj odbor Vijeća Europe "evidentno prekoračio svoje ovlasti".

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović napao je Vijeće Europe nazvavši ih "štetočinama".

- Ti ljudi nisu normalni i takvim arogantnim odnosom prema svima ugrožavaju europski projekt. Te štetočine koje stalno negdje zabadaju nos i stalno dijele lekcije... Kako da Hrvatska zaštiti svoju granicu, balalajkama da dočekujemo ilegalne migrante? Nemoguće je. Naprosto, policija mora primijeniti određenu vrstu sile - izjavio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:45