VANJA JURIĆ

‘Nalaz Mirele Čavajde koji je stigao u utorak popodne značajno je teži nego prijašnji‘

‘Čavajdu svaka odluka koja se tiče njezine trudnoće boli, posebno zato što sve odluke iz Slovenije izgleda stižu prije nego one iz Hrvatske‘

Vanja Jurić

 Goran Mehkek/Cropix

Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde, žene koja je u šestom mjesecu trudnoće saznala da nosi dijete koje ima tumor na mozgu te kojoj su liječnici odbili izvršiti prekid trudnoće, rekla je za N1 televiziju da je Čavajda u utorak popodne bila na pregledu u KBC-u Zagreb te da je nalaz značajno teži nego prijašnji.

Jurić je rekla i da svaka odluka koja se tiče njezine trudnoće Čavajdu boli, posebno zato što sve odluke iz Slovenije izgleda stižu prije nego iz Hrvatske.

Jurić je reagirala i na činjenicu da ministar zdravstva Vili Beroš traži hitne rezultate inspekcija.

- Mogu samo pretpostaviti da bi se morale utvrditi povrede zakona od strane najmanje nekoliko bolnica koje su donosile odluke u ovom slučaju. Nadam se da će inspekcija razgovarati s Mirelom Čavajdom koja je bila žrtva cijelog tog postupanja i da će uzeti u obzir i njenu izjavu te da će nas izvijestiti o nalazima inspekcije - rekla je Jurić.

Čavajdina je odvjetnica ustvrdila da se inzistira na ostvarivanju zakonskih prava.

- Kad već govorimo o tome da ministar Beroš poziva na empatiju i da se poštuju njena prava privatnosti, mislim da je o tome trebao voditi računa prošli petak kad je njene osobne podatke, koji su pri tome bili netočni, sam iznosio na press konferenciji - rekla je Jurić.

Ministar Beroš tom je prilikom komentirao kakva bi mogla biti drugostupanjska odluka. Jurić je komentirala i smatra li se to pritiskom na osobe koje odlučuju o nalazu.

- Rekla bih da je to ogroman pritisak na ljude koji odlučuju, on nastupa kao ministar i kao član vlade, a svojim je istupom u petak, baratjući potpuno netočnim informacijama i očito u situaciji kad nije vidio nalaze o kojima govori, faktično prejudicirao njihovu odluku tvrdnjama o mogućnostima preživljavanja i liječenja, što ništa nije predmet zakona - rekla je Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:36